Οικονομία

Ποιοι δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων – Galaksias Portal News

Το καθεστώς υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών έως και κατά το 2023 για χρέη για το ηλεκτρικό ρεύμα ξεκαθαρίζει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αφορά στην υπαγωγή των απλήρωτων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος με παροχή αγροτικής χρήσης και των παροχών ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για τον καταναλωτή.

Δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ορίζονται οι ακόλουθοι:

α) Τελικοί Πελάτες Ηλεκτρικής Ενέργειας, που κατά την 31.12.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτου ισχύος, σύμφωνα με το μητρώο που διατηρεί ο αρμόδιος Διαχειριστής, όπως έχει ενημερωθεί από τον εκάστοτε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

β) Τελικοί Πελάτες Ηλεκτρικής Ενέργειας, που κατά την 31.12.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούν Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Όροι και Προϋποθέσεις ένταξης των οφειλών σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο

Οι προϋποθέσεις για τη ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο που πρέπει να πληρούνται συνολικά είναι οι ακόλουθες:

  1. Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023.
  2. Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής.
  3. Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.
  4. Να μην έχει ενταχθεί η οφειλή του δικαιούχου στη ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 5085/2024 (Α’ 17) και της συναφούς ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/59869/1004/4.6.2024 «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023» (Β΄3162)
  5. Για τους κατόχους συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, η πρώτη δόση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2024.

Η ένταξη στη ρύθμιση της παρούσας δεν εξαρτάται από τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

Οι όροι αποπληρωμής των οφειλών είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν δύνανται να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Μετά από σχετικό αίτημα των δικαιούχων προς τον προμηθευτή, οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται συγκεντρωτικά με δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως την 30η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίο εκάστου έτους.
  • Το επιτόκιο για τον δικαιούχο, όσον αφορά στην αποπληρωμή της οφειλής του είναι 0,00% για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2034.
  • Κάθε προμηθευτής μπορεί να εφαρμόσει τη δυνατότητα χορήγησης εκπτώσεων στο δικαιούχο ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης της από αυτόν, βάσει των διαδικασιών του και του επιχειρησιακού πλάνου του, κλπ.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ για τη ρύθμιση των οφειλών σε ρεύμα έως 120 δόσεις.

To άρθρο Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button