Τεχνολογιά

Πώς Διαφέρουν τα Μοτίβα Ύπνου στους Άνδρες με Διαφορετικούς Τύπους Πρόωρης Εκσπερμάτωσης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι μια κοινή σεξουαλική διαταραχή που επηρεάζει το 14% έως το 30% των ανδρών. Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις τύπους: Χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση (ΧΠΕ), όπου η εκσπερμάτιση συμβαίνει εντός 1 λεπτού· επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση (ΕΠΕ), όπου ο χρόνος εκσπερμάτισης μειώνεται σε 3 λεπτά ή λιγότερο· μεταβλητή πρόωρη εκσπερμάτιση (ΜΠΕ), όπου ο χρόνος είναι ασυνεπής· και υποκειμενική πρόωρη εκσπερμάτιση (ΥΠΕ), όπου οι άνδρες αισθάνονται ότι εκσπερματώνουν γρήγορα, αλλά ο χρόνος είναι φυσιολογικός.

Η έρευνα δείχνει ότι οι διαταραχές ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ανδρών, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία και η υπογονιμότητα. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ ύπνου και πρόωρης εκσπερμάτωσης δεν είναι καλά κατανοητή. Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν υποκειμενικά μέτρα υπέδειξαν ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συνδέεται με την επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση. Μια πρόσφατη μελέτη στόχευσε στην αντικειμενική διερεύνηση του πώς ποικίλλουν τα πρότυπα ύπνου στους άνδρες με διαφορετικούς τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης χρησιμοποιώντας το Fitbit Charge 2, μια προσιτή συσκευή παρακολούθησης ύπνου. Η κατανόηση αυτών των διαφορών θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της θεραπείας για τους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η μελέτη περιλάμβανε 136 άνδρες που διαγνώστηκαν με πρόωρη εκσπερμάτιση για πρώτη φορά και οι οποίοι βρίσκονταν σε μια σταθερή σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τον τύπο της πρόωρης εκσπερμάτωσης: χρόνια, επίκτητη, μεταβλητή και υποκειμενική. Οι άνδρες με καταστάσεις όπως ορμονικές ανισορροπίες, νευρολογικές διαταραχές ή ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην πύελο αποκλείστηκαν. Μια ομάδα ελέγχου με 79 άνδρες χωρίς πρόωρη εκσπερμάτιση συμπεριλήφθηκε επίσης.

Οι βασικές πληροφορίες κάθε συμμετέχοντα (ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, συνήθειες καπνίσματος, κ.λπ.) καταγράφηκαν, και τα ερωτηματολόγια αξιολόγησαν τη στυτική τους λειτουργία, το άγχος, την κατάθλιψη και την ποιότητα ύπνου. Για να παρακολουθήσουν αντικειμενικά τα πρότυπα ύπνου, όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν το Fitbit Charge 2 στο σπίτι τους για μία νύχτα. Η συσκευή κατέγραφε τον συνολικό χρόνο ύπνου, τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί κανείς, τις περιόδους αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας και τον χρόνο που περνά σε διάφορα στάδια ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του REM ύπνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα μεταξύ των τεσσάρων τύπων ΠΕ και της ομάδας ελέγχου. Ο στόχος ήταν να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ των προτύπων ύπνου και της πρόωρης εκσπερμάτισης, εστιάζοντας στο αν η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από εκείνους με άλλους τύπους ΠΕ και φαινόταν να βιώνουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και ψυχικής υγείας. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, την εκπαίδευση, το εισόδημα ή τις ιατρικές καταστάσεις μεταξύ των ομάδων.

Ωστόσο, οι ασθενείς με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων ύπνου σε σύγκριση με άλλες ομάδες ΠΕ. Η μέση ποιότητα ύπνου και η διάρκεια του REM ύπνου τους ήταν χειρότερες από αυτές των ομάδων ΧΠΕ, ΜΠΕ, ΥΠΕ και της ομάδας ελέγχου. Οι άνδρες με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν επίσης πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, χαμηλότερους χρόνους εκσπερμάτωσης και χειρότερες βαθμολογίες σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με τους άλλους. Οι ασθενείς με χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν σημαντικά μικρότερες συνολικές ώρες ύπνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά και οι ασθενείς με επίκτητη παρουσίασαν παρόμοιο μοτίβο.

Συνολικά, οι ασθενείς με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση παρουσίασαν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα του ύπνου. Αυτή μπορεί να είναι σημαντική πληροφορία για τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του ύπνου, όπως η τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής ύπνου, η κατάκλιση την ίδια ώρα κάθε βράδυ και η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς με πρόωρη εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

https://andrologia.gr/

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button