Πώς εκβίαζε τους επιχειρηματίες στην Κέρκυρα η σπείρα των εφοριακών
Χειροπέδες σε πέντε συνολικά άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα, πέρασαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για τέσσερις εφοριακούς της ΔΟΥ Κέρκυρας και έναν λογιστή, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούνται ότι εκβίαζαν φορολογουμένους, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες.
Για τουλάχιστον πέντε μήνες, οι τέσσερις εφοριακοί και ο ένας λογιστής δρούσαν ανεξέλεγκτα, προχωρώντας σε εκβιασμούς και δωροληψίες.
Συγκεκριμένα, τον «πυρήνα» του κυκλώματος αποτελούσαν ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρονται και τέσσερα ακόμη άτομα.
Όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα» πρόκειται για υπόθεση εκβίασης επιχειρηματιών και φορολογουμένων, που είχαν οφειλές στην Εφορία και το κύκλωμα τους αποσπούσε χρηματικά ποσά, με την υπόσχεση να «πέσουν στα μαλακά» οι υποθέσεις τους.
Η διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που εξαρθρώθηκε στην Εφορία της Χαλκίδας προ μηνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε από συγκεκριμένες καταγγελίες φορολογουμένων, οι οποίοι υπέστησαν εκβιασμό προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.
Υπογραμμίζεται ότι προηγήθηκε καταγγελία από επιχειρηματία, ο οποίος αποκάλυψε πως οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν 60.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκκρεμή φορολογική υπόθεσή του.
Άνθρωπος «κλειδί», υπήρξε ένας λογιστής, ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίες για τις φορολογικές υποθέσεις τουλάχιστον δέκα επιχειρηματιών και ιδιωτών στους εφοριακούς, και εκείνοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.
Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.
Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ήδη πολυσέλιδη ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι που εμπλέκονται στο κύκλωμα.
Η δικογραφία είναι -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια σε δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και εκβίαση κατά συναυτουργία.
Στην κατοχή των πέντε συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 42.480 ευρώ
– 1.770 δολάρια
– κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα.
Η αποκωδικοποίηση των συνομιλιών και οι «ταρίφες»
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν καταγγελία έφθασε στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι αδιάφθοροι έκαναν έρευνες στην Κέρκυρα για να ρίξουν φως στην δράση του κυκλώματος.
Οι αστυνομικοί έγιναν η «σκιά» των εφοριακών για μήνες. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, αλλά και τις συνομιλίες τους.
Οι ύποπτοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.
Επειδή, είχε προηγηθεί, στις 20 Μαΐου, η αποκάλυψη του αντίστοιχου κυκλώματος της Χαλκίδας, οι «συνάδελφοί τους» της Κέρκυρας, στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές τους συνομιλίες, καλούσε ο ένας τον άλλον να προσέχουν για να μην την πατήσουν και εκείνοι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι εφοριακοί φαίνεται πως έκαναν και… υπερωρίες. Δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.
Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το «πελατολόγιο» τους.
Η ταρίφα των «διευκολύνσεων», ανάλογα την υπόθεση, κυμαινόταν ως εξής:
– 5.000 ευρώ
– 35.000 ευρώ
– 50.000 ευρώ
– 60.000 ευρώ.
Παρέμβαση της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών
O επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση του κυκλώματος των εκβιασμών φορολογουμένων στην Κέρκυρα.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί τέσσερις εφοριακοί, μεταξύ των οποίων είναι και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, καθώς και ένας λογιστής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εντολή του κ. Βουρλιώτη, ήδη έχει διαταχθεί προσωρινή δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι επιλήψιμο, η ανεξάρτητη αρχή θα προχωρήσει σε οριστική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια εντολή, θα ελεγχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που τυχόν έχουν ευνοηθεί από τη δράση του κυκλώματος της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το κύκλωμα
«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι’ αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα. Ας το καταλάβουν όλοι: Οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ