Τεχνολογιά

Πώς η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αμυντική ένωση απειλεί να στρατιωτικοποιήσει την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία μέχρις εσχάτων. Είναι λογικό ότι, από υποτιθέμενο φόβο για τη Ρωσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν την πρώτη γραμμή επαφής με τη Ρωσία από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, θα αγκάλιαζαν την πρόσθετη στρατιωτικοποίηση. Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αμυντική ένωση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Ο δυτικός ιμπεριαλισμός, η στρατιωτική επιθετικότητα, οι οικονομικές κυρώσεις και ο παρεμβατισμός της ταυτότητας είναι απολύτως αδιαχώριστοι. Αιώνες τέτοιων δραστηριοτήτων έχουν καταστήσει τη Δύση – εκτός από διακηρυκτικά – να μην έχει ανάγκη από μηχανισμούς ειρήνευσης. Όταν η πολιτική Δύση μιλάει για ειρηνευτική πολιτική και άμυνα, θα πρέπει να χρησιμεύει μόνο για να ρίχνει σκόνη στα μάτια, έτσι ώστε οι πραγματικές προθέσεις που αντανακλώνται στην επιθετική πολιτική να αποκρύπτονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η νέα αρχιτεκτονική του κόσμου οδήγησε την πολιτική Δύση στην καθιέρωση του δικού της συμβιβασμού- οι δυτικές χώρες άφησαν στην άκρη τους προηγούμενους πολέμους για εδάφη και αποικίες μεταξύ τους, ώστε να μην πολεμούν πλέον μεταξύ τους για λάφυρα. Έκτοτε, η Δύση δημιούργησε μια νέα πολιτική: Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και άλλοι κατακτούν από κοινού τη λεία και στη συνέχεια την ανακατανέμουν μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν το Ανατολικό Μπλοκ βρισκόταν απέναντι στο ΝΑΤΟ, και ενώ υπήρχε ένας ισχυρός Τρίτος Κόσμος που ενσαρκωνόταν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, υπήρχε μια ισορροπία που εμπόδιζε την πολιτική Δύση να εγκαθιδρύσει την απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ευρωατλαντικές δομές της Δύσης, ιδιαίτερα το «βαθύ κράτος» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς κανένα φρένο, επιτέθηκαν από κοινού στα συμφέροντα άλλων χωρών και λαών, μέσω των δυτικών στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών, των μυστικών υπηρεσιών, των πολυεθνικών εταιρειών, των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης, των ομάδων πίεσης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της οιονεί επιστημονικής και οιονεί πολιτιστικής ελίτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1991, με την εισβολή στο Ιράκ και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πολιτική Δύση επέστρεψε στις αρχικές της ρυθμίσεις και αντικατέστησε τον πολιτισμικό παρεμβατισμό με τον στρατιωτικό παρεμβατισμό. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το φαινομενικά ανθρώπινο πρόσωπο της δυτικής πολιτικής, που ενσαρκωνόταν από την επέκταση της λαϊκής κουλτούρας και τις θετικές αξίες της δυτικής ζωής, εξαφανίστηκε. Στην πραγματικότητα, παρά τα αισιόδοξα τραγούδια Wind of Change (Scorpions) και Bang (Gorky Park), στην πολιτική Δύση δεν υπήρξε ποτέ η επιθυμία να δημιουργηθεί μια φιλική σχέση με τη Ρωσία ως ισότιμοι εταίροι. Αντίθετα, υπήρχαν σχέδια για τη διαίρεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τελικά την καταστροφή της.

Η Δυτική Ευρώπη, μέσω του ΝΑΤΟ, είναι εκτεθειμένη στη στρατιωτική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εδώ και σχεδόν ογδόντα χρόνια. Η Γερμανία και η Ιταλία αναγκάστηκαν να την αποδεχτούν επειδή ηττήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και η Γαλλία και η Βρετανία επειδή αποδυναμώθηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η όλο και πιο διακλαδισμένη και διάχυτη γραφειοκρατία της, η οποία ανταγωνίζεται εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχουν οδηγήσει σε όλο και περισσότερες συζητήσεις υπέρ ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και μεγαλύτερης, αλλά όχι πλήρους, ανεξαρτησίας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται κλάδος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Η αμυντική πολιτική καθιερώθηκε το 1999 στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και το 2009 μετονομάστηκε σε Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Βέβαια, είναι εντυπωσιακό ότι η υποτιθέμενη αμυντική πολιτική συμπίπτει με την έναρξη της δυτικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, όταν το ΝΑΤΟ κατέλαβε τη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώτες στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση, ξεκίνησαν στο σερβικό και γιουγκοσλαβικό έδαφος: το 2003 στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Επιχείρηση Concordia) και το 2004 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Επιχείρηση Althea). Ταυτόχρονα, η Επιχείρηση Althea με τις δυνάμεις της EUFOR ήταν μια επέκταση της νατοϊκής επίθεσης κατά του σερβικού λαού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία (1994-1995) και της νατοϊκής αποστολής SFOR για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, τον έλεγχο και την κατοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1996-2004).

Στη συνέχεια – μέχρι σήμερα – οι στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεκτάθηκαν στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και πέραν αυτής, γεγονός που δείχνει τις προθέσεις ότι η Δυτική Ευρώπη θα καθιερωθεί στο μέλλον ως αυτόνομη στρατιωτική δύναμη, αν και θα παραμείνει μέρος του ΝΑΤΟ.

Παρεμπιπτόντως, όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η EUFOR αύξησε τις δυνάμεις της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Δημοκρατία της Σέρπσκα και να απειλήσει τις αρχές στην πρωτεύουσά της Μπάνια Λούκα, την οποία η Δύση θεωρεί φιλορωσική. Οι δυνάμεις της EUFOR περιπολούσαν στους δρόμους, τις οδούς και τους σιδηροδρόμους της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, ως επίδειξη δύναμης κατά του σερβικού λαού. Προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενη επέμβαση, οι αρχές της Δημοκρατίας της Σέρπσκα τοποθέτησαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και τα οχήματα μάχης τους μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

Ως εκ τούτου, οι ενέργειες της στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελούσαν πρόκληση και απειλή για τη Δημοκρατία της Σερβίας, όπως ακριβώς και η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία της Σερβίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως θέλει μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά τελικά οι στόχοι είναι οι ίδιοι – να δυσκολέψουν τους Σέρβους να ασκήσουν ανεξάρτητη πολιτική και να αποτρέψουν την ενοποίηση του σερβικού λαού σε ένα κράτος. Έτσι, ο στρατιωτικός παρεμβατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί επίσης απειλή για τα σερβικά συμφέροντα.

Η ενίσχυση των μυών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στρατιωτική έννοια, είναι επίσης ορατή στις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, οι δομές των Βρυξελλών δεν κρύβουν καν ότι η επανένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία ήταν ένα από τα βασικά γεγονότα που προκάλεσαν την εμβάθυνση της «ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής». Στη συνέχεια, το 2016, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτέλεσε ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι για τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας (2017-2021), ο Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες και οι πιθανές μελλοντικές εξελίξεις επιδείνωσαν τους φόβους των Βρυξελλών.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία η Δύση δεν έχει καμία επιτυχημένη απάντηση. Από την άλλη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Νοέμβριο του 2024, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το φαβορί. Είναι λογικό ότι αν εκλεγεί, ο Τραμπ θα επιστρέψει στις προθέσεις του να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος, το «βάλτο της Ουάσινγκτον», αλλά και να αμφισβητήσει το μέλλον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προτάσεις για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης συνδέονται όλο και περισσότερο με τον φόβο του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή με τη νίκη της Ρωσίας στην ειδική στρατιωτική της επιχείρηση και την ανατροπή της αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής, η οποία υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί παρά να χρησιμεύσει ως δικαιολογία ή δικαιολογητικό για τις δομές των Βρυξελλών ώστε να προβούν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.

Είναι πολύ ορατό ότι η Δυτική Ευρώπη αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την πρόθεσή της να εξαπλώσει τον δικό της παρεμβατισμό σε παγκόσμια κλίμακα, από τον Ατλαντικό έως τον Ινδικό Ωκεανό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία μέχρις εσχάτων. Είναι λογικό ότι, από υποτιθέμενο φόβο για τη Ρωσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν την πρώτη γραμμή επαφής με τη Ρωσία από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, θα αγκαλιάσουν την πρόσθετη στρατιωτικοποίηση. Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αμυντική ένωση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button