Οικονομία

Πώς θα υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα το 2025 βάσει των ΚΑΔ – Galaksias Portal News

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών έχει δρομολογήσει για το 2025 (φορολογικό 2024) το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Οι τρεις παρεμβάσεις αφορούν το μισθολογικό κριτήριο, την διεύρυνση της περιμέτρου δικαιούχων ελευθέρων επαγγελματιών για την έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στην προσαύξηση 5% βάσει του μέσου τζίρου των ΚΑΔ.

Η τρίτη αλλαγή αναμένεται να αποτελέσει μία διευκόλυνση για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις στη διαμόρφωση των τεκμαρτών εισοδημάτων, καθώς το οικονομικό επιτελείο φρόντισε να αναπροσαρμόσει ανοδικά τους μέσους ετήσιους τζίρους οι μέσοι ετήσιοι τζίροι των ΚΑΔ, μικραίνοντας έτσι τις αποκλίσεις ανάμεσα στους παραπάνω και στα έσοδα που έχουν δηλώσει οι επαγγελματίες.

Το παραπάνω αναμένεται να φέρει ελαφρύνσεις στη φορολογία των επαγγελματιών, καθώς με βάση τα ισχύοντα εάν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ τότε υπολογίζεται μια προσαύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα της τάξης του 5% επί την διαφορά.

Με την αύξηση των μέσων τζίρων των ΚΑΔ, τους οποίους ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, μειώνονται και οι προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθεί ο επαγγελματίας στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημά του.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ είναι να μην υπάρξουν και στο 2025 υπέρμετρες επιβαρύνσεις, σαν και αυτές που παρατηρήθηκαν φέτος, και ως εκ τούτου, μετά από την νομοθέτηση των φορολογικών παρεμβάσεων, ανακοίνωσε και τους αναθεωρημένους τζίρους των ΚΑΔ.

Δείτε τους νέους μέσους κύκλους εργασιών ανά ΚΑΔ εδώ.

To άρθρο Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα το 2025 βάσει των ΚΑΔ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button