Τεχνολογιά

Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα – Galaksias Portal News

Το Ισραήλ παρακολουθούσε από καιρό, πριν εξαπολύσει το φονικό χτύπημα στη Βηρυτό κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, τις κινήσεις του, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πληροφορίες από τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, η απόφαση να χτυπηθεί ο Νασράλα ελήφθη αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ πίστευε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για να τον εξουδετερώσει θα έκλεινε, λένε οι ανώνυμοι αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός του Λιβάνου ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πόλη, αφού ήδη από την Παρασκευή είχε αποκλείσει, για προληπτικούς λόγους, την πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στη βόρεια Βηρυτό.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, ανέφερε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός.

Μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί, πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ που δεν βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης, θεωρείται ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν τη Βηρυτό «πνιγμένη» στους καπνούς από την επίθεση, κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι, είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε τα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Όπως έγινε γνωστό, από τους New York Times, περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά στην τοποθεσία της νότιας Βηρυτού, όπου βρισκόταν ο Νασράλα.

Διεθνής ανησυχία – Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Δυσοίωνη και απειλητική για την παγκόσμια ειρήνη φαντάζει η «επόμενη ημέρα» στη Μέση Ανατολή, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις βαριές απώλειες σε ανθρωπινό δυναμικό στο στρατόπεδο της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί μάλιστα φαίνεται να παρακολουθούσαν τον Νασράλα επί μήνες.

Ο Καναδάς ανησυχεί βαθιά για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και θα προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 6,6 εκατομμύρια ευρώ) για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον Λίβανο, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο Καναδάς καλεί όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην σύγκρουση να προστατεύσουν τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, από βλάβη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επαναλαμβάνει έκκληση για 21ήμερη κατάπαυσης του πυρός στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα.

Νετανιάχου: «Ιστορική καμπή» που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία στη Μ. Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», είπε.

Με τον θάνατο του Νασράλα «κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», συνέχισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Εξαπέλυσε απειλές για ακόμα μία φορά στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον μάρτυρα, τον μεγάλο Νασράλα και τους συντρόφους του (που έπεσαν) μάρτυρες και ανακοινώνω πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν» ανέφερε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι πραγματοποίησε “δεκάδες” νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας “επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών”, ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

Υπαρξιακό ζήτημα για το Ιράν

Την άποψη πως «τίθεται πια υπαρξιακό ζήτημα για το καθεστώς του Ιράν εάν η χώρα δεν απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ έπειτα από τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα», εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ledra College Λευκωσίας και Διδάσκων στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, «το πάνω χέρι είναι φανερό πως το έχουν οι Ισραηλινοί εξοντώνοντας με ακρίβεια όποιον θέλουν και όταν το θέλουν. Εάν βέβαια το Ιράν απαντήσει είναι βέβαιο πως θα εμπλακούν άμεσα κι άλλες χώρες και αυτό όπως έχουμε πει οδηγεί σε μεγάλο περιφερειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ακόμα τόνισε πως «από την αρχή του πολέμου ο στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν, και το Ισραήλ δεν θα κάνει πίσω».

«Το επόμενο βήμα τώρα των Ισραηλινών είναι η εισβολή στον Λίβανο. Αυτή τη στιγμή οι μαχητές της Χεζμπολάχ βιώνουν μια χαοτική κατάσταση αναφορικά με την ηγεσία τους», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης και προσθέτει:

«Εάν δεν απαντήσει το Ιράν θα χάσει και την επιρροή του στον μουσουλμανικό κόσμο. Λογικά θα πρέπει να χτυπήσουν για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους».

Ο Γιώργος Φίλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρεται ακόμα στον ρόλο των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και της Τουρκίας σε περίπτωση που κλιμακωθεί περισσότερο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Δείτε όλα όσα είπε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας»:

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, ΕΡΤ, BBC, ΑΠΕ

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button