Πόσο πιθανό είναι το 2025 να μην είναι -και αυτό- η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης
Σύμφωνα με την Gartner, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μελετών και αναλύσεων στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, οι τεχνολογίες κάνουν έναν κύκλο όσον αφορά την ενασχόληση του κοινού και των εταιρειών με αυτές.
Στην αρχή, υπάρχει μία υπερβολή και μία αίσθηση ότι αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα, μετά φθάνουμε στο άλλο άκρο όπου η δημοτικότητα της και η ενασχόληση περιορίζεται μεν σημαντικά αλλά τότε είναι ακριβώς που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι εφαρμογές και οι λύσεις εκείνες που πραγματικά αλλάζουν τα δεδομένα. Το 2025 μπορεί να είναι αυτή η χρονιά.
Το 2024 το ΑΙ κυριάρχησε στην καθημερινότητα όσων ασχολούνταν με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Είδαμε την NVIDIA να γίνεται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως με βάση την χρηματιστηριακή αποτίμηση της μόνο και μόνο επειδή τα chip της θεωρούνται βασικό κομμάτι των ΑΙ υποδομών που δημιουργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέσα στο 2024 είδαμε να ανακοινώνονται πληθώρα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων (data centers) με την Ελλάδα να είναι, μάλιστα, μεταξύ των χωρών που συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον.
Ο λόγος των τόσο πολλών ανακοινώσεων σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύ προκειμένου να γίνει η επεξεργασία, η διαχείριση και η αποθήκευση του όγκου δεδομένων που χρειάζεται το ΑΙ για να παράγει αποτελέσματα.
Όπως χρειάζεται και ενέργεια, δημιουργώντας ένα επιπλέον ζήτημα σε μία περίοδο που αναζητούνται τρόποι για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
AI σε laptops και smartphones
Επιπλέον, το 2024 ήταν η χρονιά που είδαμε τους πρώτους επεξεργαστές για προσωπικούς υπολογιστές που δίνουν έμφαση στην αξιοποίηση του ΑΙ.
Η συζήτηση πλέον μετατοπίζεται από τα GHz στα TOPS (σ.σ. η επίδοση των επεξεργαστών όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων) και από την CPU (central processing unit) στην NPU (neuronic processing unit).
H Microsoft παρουσίασε τα Copilot+ PCs, ήτοι laptops από διάφορους κατασκευαστές που έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται βέλτιστα με το Copilot, τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό της πρώτης.
Βέβαια, η «είδηση» στα Copilot+ PCs είναι η επανεμφάνιση της Qualcomm στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών με τη σειρά Snapdragon X, ένα από τα βασικά ατού της οποίας είναι ότι προσφέρει αντοχή μπαταρίας που φθάνει μέχρι και τις 20-22 ώρες συνεχούς χρήσης.
Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί χρήστες αποκτούν laptops με Qualcomm επεξεργαστές καθώς -προς το παρόν τουλάχιστον- το ΑΙ είναι δεύτερη προτεραιότητα.
Συν ότι η εμφάνιση της Qualcomm στα PCs έχει ενισχύσει την πίεση προς την Intel που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.
Και μία από τις πλέον σημαντικές ειδήσεις της χρονιάς ήταν το ενδιαφέρον της Qualcomm να αγοράσει όλη ή μέρος της Intel!
Στα smartphones, προφανώς, και το ΑΙ ήταν το βασικό θέμα με όλους τους κατασκευαστές να κάνουν λόγο για αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πέραν, όμως, του διαφημιστικού hype, φέτος είδαμε και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές ΑΙ στο χώρο των smartphones. Όπως οι εφαρμογές μετάφρασης και διερμηνείας από τη Samsung και την Xiaomi αλλά και λύσεις όπως το Circle to Search της Google.
Όσον αφορά στην Apple παρουσίασε τη δική της εκδοχή για ΑΙ, ονόματι Apple Intelligence, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στα iPhone εκατομμυρίων καταναλωτών με την μέχρι τώρα υποδοχή να είναι μέτρια. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικώς παρατηρείται τους τελευταίους 2-3 μήνες να υπάρχει μία γενικότερη επιφύλαξη αναφορικά με το πόσο γρήγορα -τελικά- το ΑΙ θα αλλάξει την καθημερινότητα μας.
Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που το σημαντικότερο θέμα μέσα στον Δεκέμβριο για το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών δεν ήταν άλλο από το Willow, το νέο quantum chip της Google. Με την τελευταία να δηλώνει ότι με το Willow χρειάστηκαν μόλις 5 λεπτά για έναν υπολογισμό που με συμβατικά υπολογιστικά συστήματα θα απαιτούνται 10 επτάκις χρόνια (!) ήταν προφανές τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως να ασχοληθούν εκτενώς.
Και ενδεχομένως το 2025 να είναι η χρονιά που θα ασχοληθούμε πολύ με το quantum computing.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ