Οικονομία

Πότε και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η μείωση του ΦΠΑ

Στη δραστική και “μόνιμη” πάταξη της υφιστάμενης φοροδιαφυγής -με ορόσημο της μάχης αυτής να έχει τεθεί από την κυβέρνηση το 2027-  στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών (και έτσι στην αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των εισοδημάτων τους) βρίσκεται το κλειδί για το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). 

Σημειώνεται πως το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και να τεθεί στις σωστές βάσεις, καθώς πρόκειται για μεγέθη που οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή τους θα διατάραζε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2023 τα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ ξεπέρασαν τα 23,3 δισ. ευρώ ενώ από άλλους φόρους κατανάλωσης ανήλθαν σε πλέον των 7 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να δράσει σε τρεις, αλληλοσυνδεόμενους, άξονες: την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής (πχ μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός θα τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο -για εφορία, ταμεία, δήμους- πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας), αλλά τον εξορθολογισμο της επιδοματικής πολιτικής (μέσω της αφαίρεσης από τη λίστα των δικαιούχων όσων φοροδιαφεύγουν και δεν τηρούν τα μελλοντικά νέα κριτήρια περιουσίας), είτε με μέτρα που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει με αιχμή τους ελεύθερους επαγγελματίες (POS, μεταβιβάσεις ακινήτων κοκ), είτε δρομολογεί, όπως η χρήση  pos στα ταξί, το ψηφιακό δελτίο αποστολής και η ηλεκτρονική τιμολόγηση για την οποία αναμένει την έγκριση της Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Ο ΦΠΑ και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, όλο το πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά και τα συμπληρωματικά τα οποία αναμένονται, βοηθούν την ΑΑΔΕ να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, η εκτίμηση είναι πως τα μέχρι τωρα μέτρα αποδίδουν, ενώ το ΥΠΟΙΚ θα παρακολουθεί στενά το αν και κατά πόσο θα λειτουργήσουν θετικά για τα έσοδα όχι μόνο φέτος, αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Και αυτό διότι η σταθερή θετική απόδοση των μέτρων κάθε χρόνο κατά της φοροδιαφυγής, ειδικά σε συνθηκες του νέου αυστηρότερου ευρωπαϊκού συμφωνου σταθερότητας, αποτελεί όρο οχι μόνο για τον περιορισμό του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», αλλά και για οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των εν λόγω συντελεστών.

Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις από την απόδοση των μέτρων φοροείσπραξης κρίνονται ως υπερβολικά θετικές καθώς τα έσοδα ανεβαίνουν και μειώνεται το «κενό ΦΠΑ».

Ωστόσο, επισημαίνεται πως το ενδεχόμενο για μειώσεις στον ΦΠΑ, αποτελεί μια συζήτηση που χρήζει μεγάλης προσοχής και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει μια παρακολούθηση του βαθμού που αυτά τα μέτρα θα αποδίδουν και μακροπρόθεσμα και κατά πόσο τα αποτελέσματα τους θα αντανακλώνται με ένα πάγιο τρόπο στα έσοδα του κράτους.

Και αυτό διότι, σημειώνεται πως αν και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για περαιτέρω αυστηροποίηση της φορολογικής πολιτικής, το κράτος για να μπορεί να παρέχει και να προχωρά σε μειώσεις φόρων (μαζί και των εμμέσων πχ τον ΦΠΑ) θα πρέπει να έχει και έσοδα, ειδικά σε μία περίοδο όπου οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θέτουν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά πλαίσια και ο οποιοσδήποτε εκτροχιασμός σε ό,τι αφορά τον δημόσιο δανεισμό θα μπορούσε να καταστεί καταστροφικός.

To άρθρο Πότε και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η μείωση του ΦΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button