Οικονομία

Ψηφιακό ευρώ, ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη και ενιαία κεφαλαιαγορά απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ – Galaksias Portal News

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά από την δημοσίευση των πορισμάτων της έκθεσης Ντράγκι πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (07.10.2024) στο Λουξεμβούργο έχοντας στην ατζέντα το ψηφιακό ευρώ, την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη και την ενιαία κεφαλαιαγορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το ψηφιακό ευρώ στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών, μετά από παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου.

Οποιαδήποτε απόφαση για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ευρώ θα παραμείνει κατάλληλο σε έναν ψηφιακό κόσμο και ένα περιβάλλον πληρωμών που αλλάζει γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Πασκάλ Ντόναχιου.

Παράλληλα, οι υπουργοί διεξήγαγαν συζήτηση με στόχο να προχωρήσουν προς την οριστικοποίηση του ετήσιου κύκλου εργασιών σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup παρουσίασε τα αναδυόμενα βασικά μηνύματα για ένα σχέδιο δήλωσης και προέβη σε ανταλλαγή απόψεων με τους υπουργούς σε αυτή τη βάση.

«Στόχος μας στο πλαίσιο της Ευρωομάδας είναι να παράσχουμε μια στρατηγική, οριζόντια θεώρηση ορισμένων κοινών κοινών πολιτικών προτεραιοτήτων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, η οποία μπορεί με τη σειρά της να δημιουργήσει νέα δυναμική για τις προσπάθειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Ντόναχιου.

Οι υπουργοί συζήτησαν επιπλέον τη συνέχεια της δήλωσης του Eurogroup σχετικά με το μέλλον της ένωσης κεφαλαιαγορών από τον Μάρτιο του 2024, με έμφαση στα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Nadia Calviño ενημέρωσε τους υπουργούς για τις πρωτοβουλίες της ΕΤΕπ στο πλαίσιο αυτό. Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε πως η διατήρηση της πολιτικής δυναμικής για την ένωση κεφαλαιαγορών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και τον Νοέμβριο το Eurogroup θα επανέλθει σε αυτό και θα αξιολογήσει τα διάφορα βήματα που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο από τότε που ξεκινήσει αυτό το έργο πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο.

To άρθρο Eurogroup: Ψηφιακό ευρώ, ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη και ενιαία κεφαλαιαγορά απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button