Οικονομία

Ραντεβού στην πλατεία Κολοκοτρώνη δίνει ο Κασσελάκης, στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πόσα λεφτά μπήκαν στα ταμεία του, που συναντήθηκαν Σαμαράς – Στουρνάρας, η επιδημία των απευθείας αναθέσεων, η φαρμακοβιομηχανία που καλπάζει, γιατί πρέπει να απορροφούμε 824 εκατ. ευρώ το μήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο άγαλμα!

Αίτημα στο δήμο της Αθήνας να του παραχωρηθεί η πλατεία Κολοκοτρώνη ώστε εκεί να διοργανώσει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση την Δευτέρα το απόγευμα, 21 Οκτωβρίου κατέθεσε ο Στέφανος Κασελάκης. Ο στόχος είναι να κάνει επίδειξη πυγμής. Μεγάλο το στοίχημα αλλά και το ρίσκο. Η κινητοποίηση θα γίνει κυρίως διαδικτυακά, μέσω του site που άνοιξε odikosmassyriza.gr που προκάλεσε πόλεμο με το τσιπρικό μπλοκ. Χαρακτήρισε το site κόμμα μέσα στο κόμμα και κάποιοι σκέφτηκαν ακόμη και την επαναφορά της πρότασης για την διαγραφή του.

«Βόμβα» για το συνέδριο

Όλα είναι στον αέρα για το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει προγραμματιστεί για 8-10 Νοεμβρίου με την εκλογή προέδρου να ακολουθεί στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου ο δεύτερος γύρος εάν χρειαστεί. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο αντικασσελακικό μέτωπο που υπερβαίνει πλέον τους «87». Η Όλγα Γεροβασίλη και αρκετοί άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει στην ώρα του. Ο Χρήστος Σπίρτζης να αναβληθεί για δύο εβδομάδες. Ο Νίκος Παππάς που εκτελεί χρέη προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μετά την έκπτωση Κασσελάκη εκπροσωπεί το κόμμα, προτείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλπ.

«Προβοκάτσιες»

Η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Γεροβασίλη πρόσθεσε μία νέα διάσταση στον ευρύτερο προβληματισμό των «87» αναφορικά με το συνέδριο που μπορεί να είναι προάγγελος αποφάσεων για αλλαγές στον οδικό χάρτη. «Θέλω να γίνει κανονικά το συνέδριο, εκτός αν βάλει «βόμβα» ο Κασσελάκης» δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LIVENEWS στο MEGA. «Δεν θα επιτρέψουμε προβοκάτσιες, οφείλουμε να προχωρήσουμε κανονικά» τόνισε. Σύμφωνα με τις πηγές του NEWSIT ήδη εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν kasselistas έξω από το χώρο του συνεδρίου και να κινηθούν απειλητικά κατά των συνέδρων πολύ πιο μαζικά απ ´ ότι στην τελευταία ΚΕ. Κάποια επεισόδια έγιναν και χθες στην ΟΜ Καλλιθέας. Κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου.«Είμαστε όλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν Kasselistas κόντρα στα μέλη του… ΣΥΡΙΖΑ. Μας έχει διώξει κάποιος και δεν το γνωρίζουμε;» ήταν το σχόλιο συνεργατών του Κασσελάκη οι οποίοι διέψευσαν ότι υπάρχουν μεταφερόμενοι υποστηρικτές. Στελέχη του ΣυΡιζΑ σε αναρτήσεις τους ανέφεραν ότι όντως μάλωσαν δύο στελέχη αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

Λίγων ωρών;

Υπάρχουν σκέψεις για αναβολή του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSIT έπεσαν στο τραπέζι και τρίτες λύσεις όπως να είναι υβριδικό (μέσω zoom) και διάρκειας λίγων ωρών με την δέσμευση να ακολουθήσει ένα τακτικό συνέδριο. Οποιοδήποτε σενάριο που αφορά το συνέδριο δεν οδηγεί, πάντως, και σε αναβολή της εκλογής του προέδρου, όπως βεβαιώνει κορυφαία πηγή εκ των «87».

Κομμένος μέχρι τέλους

Πολλά στελέχη του τσιπρικού μπλοκ είναι κατηγορηματικά ότι ο Κασσελάκης σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτό το θέμα έκλεισε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή που αποφάσισε τον αποκλεισμό του. « Τα καταστατικά τα κάνουν τα κόμματα κι αυτά τα ερμηνεύουν» τόνισε η κ.Γεροβασίλη στον Νίκο Ευαγγελάτο, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο που κατηγορεί συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία.

Η σφραγίδα και το ταμείο

Το τσιπρικό μπλοκ Είναι αποφασισμένο να κλείσει κάθε πόρτα και παράθυρο της Κουμουνδούρου στον Κασσελάκη. «Δεν θα του δώσουμε την σφραγίδα και το ταμείο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο newsIT κορυφαίο στέλεχος. Για την ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως και τα υπόλοιπα κόμματα – πήρε και την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης για το 2024. Φτάνει τα 2.659.570,94 ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων που πήρε φέτος μαζί και με την εκλογική αποζημίωση ξεπέρασε τα 6,5 εκατομ. ευρώ.

Χιλιάδες εγγραφές

Ο Κασσελάκης δηλώνει ότι θα πάει μέχρι τέλους ότι και μα γίνει. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, τρία σενάρια έχει μπροστά του:

  • Να κατεβεί υποψήφιος για σύνεδρος στην Ομάδα Μελών Περιστερίου όπου είναι μέλος και έχει την πλειοψηφία. Εννοείται ότι θα υπερψηφιστεί. Οι υποστηρικτές του στο συνέδριο να ζητήσουν την ακύρωση του αποκλεισμού του από την εκλογή προέδρου. Η πρόταση μπορεί να μπει σε ψηφοφορία και εφόσον υπερψηφιστεί από το 50% συν έναν συνέδρους να κατεβεί υποψήφιος στις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου.
  • Εάν αναβληθεί το συνέδριο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει πέσει η ιδέα και για προσπάθεια διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος που όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι προϋποθέτει τις υπογραφές του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταβάλει τος συνδρομές τους.
  • Σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να αποφύγει το μπλόκο και αντιμετωπιστεί ως ξένο σώμα οριστικά και αμετάκλητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα αν και το επιτελείο του το διαψεύδει.

odikosmassyriza

Στον ιστότοπο (odikosmassyriza.gr) μέχρι τα ξημερώματα είχαν γραφτεί πάνω από 13.000 υποστηρικτές του και εθελοντές που θέλουν να δουλέψουν εθελοντικά για την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του. Στην προεκλογική του αφίσα που ανεβαίνει στο διαδίκτυο πουθενά δεν υπάρχει το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα γράφονται και τα αρχικά του ονόματος του ΣΚ.

Πλειοψηφία

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει 15 μέλη. Ένα εξ’αυτών δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Είναι ο Δημήτρης Μάρδας. Στους υπόλοιπους 14 η αναλογία είναι 8 υπέρ του Στέφανου 6 κατά. Είναι το μόνο όργανο στο οποίο έχει καθαρή πλειοψηφία ο πρώην πρόεδρος. Η Επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη και μεταξύ των θεμάτων που εξέτασε ήταν και το κατά πόσο θεωρείται «αμετάκλητη» η απόφαση για τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογή προέδρου. Έξι ψήφισαν ότι το συνέδριο αποφασίζει γιατί είναι το ανώτατο όργανο. Άλλοι έξι είτε συμφώνησαν με το αμετάκλητο του αποκλεισμού είτε έδωσαν άλλες ερμηνείες. Ένα μέλος απουσίαζε.

Η αποχή Δούρου

Ο πρόεδρος Γιάννης Μπενίσης αν και ήταν παρών απείχε, δεν ψήφισε. Είναι ο σύντροφός της Ρένας Δούρου που και εκείνη απέχει συστηματικά από τις κομματικές δραστηριότητες τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι ότι εάν απαγορευθεί υποψηφιότητα Κασσελάκη θα κατεβεί υποψήφια η πρώην περιφερειάρχης και βουλευτής. Σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έχει και νέα συνεδρίαση το απόγευμα.

Ο Στουρνάρας

Κάνουν λάθος, όσοι έχουν αμφιβολίες στην ΝΔ ότι οι «σαμαρικοί» μπορεί να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -αν θα είναι υποψήφιος- τον νυν διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Απατώ και αν στην ΚΟ κάποιοι τάχθηκαν υπέρ μιας κεντροδεξιάς επιλογής. Ο Στουρνάρας ήταν προσκεκλημένος σε επετειακή εκδήλωση του Ιδρύματος Κανελλόπουλος του οποίου πρόεδρος είναι η Γεωργία Σαμαρά. Επί της υποδοχής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. Προσκεκλημένοι ήταν επίσης η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Μαρκόπουλος κα.

Η επιδημία των απευθείας αναθέσεων!

Απανωτά είναι τα δημοσιεύματα για απευθείας αναθέσεις από υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του Χρήστου Σταϊκούρα. Το συγκεκριμένο υπουργείο δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως. Όπως έλεγε χθες ανώτατο κρατικό στέλεχος, «μετά την πανδημία, το δημόσιο ξέχασε πως να προκηρύσσει κανονικούς διαγωνισμούς και επικεντρώθηκε στις απευθείας αναθέσεις»! Η πανδημία πέρασε αλλά οι απευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν γιατί βολεύουν και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντί να σπάνε το κεφάλι τους ώστε να φτιάξουν ένα σωστό τεύχος δημοπράτησης που δεν θα αποτελέσει αντικείμενο εύκολων προσφυγών από την αγορά, προχωρούν σε μαζικές απευθείας αναθέσεις! Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξαναθυμηθούν πως γράφονταν ένα τεύχος ανταγωνιστικού διαγωνισμού.

Καλπάζει η φαρμακοβιομηχανία

Τα στοιχεία του «Δελτίου Εξελίξεων στη Βιομηχανία» δείχνουν πως τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν εδραιωθεί στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών, με δεύτερο το αλουμίνιο και τρίτο τα «διατηρούμενα φρούτα και λαχανικά». Οι εξαγωγές των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών έφτασαν τα 731 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ο κύκλος εργασιών των φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 15,4% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Και πέρυσι είχε παρουσιάσει μεγάλη αύξηση, 15,1%, στο δεύτερο τρίμηνο. Στην πρώτη θέση, με τη μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών στο β’ τρίμηνο, ήταν με 17,4% τα προϊόντα καπνού. Στην τρίτη θέση ήταν η ποτοποιία και η επισκευή μηχανημάτων με 15% και 12,1%. Στο σύνολο της βιομηχανίας σημειώθηκε άνοδος 6,1% στο β’ τρίμηνο σε συνέχεια υποχώρησης 13,6% ένα έτος πριν.

Μπορούμε να απορροφήσουμε 824 εκατ. ευρώ το μήνα;

Χθες, σχεδόν ταυτόχρονα με την πανηγυρική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης βγήκαν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του 2024. Τι δείχνουν; Από τα 3,6 δισεκ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουμε απορροφήσει, να έχουν πάει στην αγορά δηλαδή, από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήθηκαν μόλις 1,14 δισεκ. ευρώ. Δηλαδή βάση των στόχων που είχαν τεθεί είμαστε σε απόκλιση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και πλέον για να φτάσουμε τον στόχο για το σύνολο του έτους, πρέπει να απορροφήσουμε 2,474 δισεκ. ευρώ σε ένα τριμηνο, δηλαδή περίπου 824 εκατ. το μήνα, όταν στο εννιάμηνο καταφέραμε κατα μέσο όρο να έχουμε 127 εκατ. ευρώ το μήνα. Lets celebrate!

Θα γίνει η έκπληξη στη Μύκονο;

Η στήλη είχε ασχοληθεί πριν από λίγους μήνες με το γεγονός πως κατά σύμπτωση στη Μύκονο μπλοκάρονται συνεχώς επενδύσεις μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων ενώ προχωρούν κανονικά, με διάφορους τρόπους όπως η επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι επενδύσεις τοπικών παραγόντων του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Χθες ο διεθνής όμιλος Four Seasons ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την αραβικών συμφερόντων AGC που συνεργάζονται στον Αστέρα Βουλιαγμένης προωθεί τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού μονάδας στη Μύκονο. Χαρά στο κουράγιο των ανθρώπων! Να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μεγάλη επένδυση στο νησί που προωθεί επενδυτικός όμιλος υπό τον Γιάννη Δεληκανάκη και έχει μπλέξει άσχημα.

Η ΕΛΒΟ, η ΕΑΣ και η ταλαίπωρη ελληνική αμυντική βιομηχανία

Όσοι παρακολουθείτε την (προβληματική) ελληνική αμυντική βιομηχανία θα έχετε μάθει πως η ΕΛΒΟ ξαναπωλείται, αν και δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη μεταβίβασή της στις ισραηλινές Plasan και SK Group. Μέσα σε λίγους μήνες οι δύο συνέταιροι είχαν αρχίσει να σφάζονται, η κατάσταση εκτροχιάστηκε και ο πόλεμος στο Ισραήλ οδήγησε τελικά στην έναρξη της διαδικασίας πώλησης σε νέο επενδυτή. Φημολογείται πως είναι η ελληνική Alpha Systems που είχε ενδιαφερθεί και στο διαγωνισμό προ τεσσάρων ετών. Όσο για την ΕΑΣ θα έχετε αντιληφθεί τον υπόγειο – που πλέον δεν είναι και τόσο υπόγειος – πόλεμο μεταξύ διαφόρων συμφερόντων για την τύχη της εταιρείας. Ας μην ασχοληθούμε περαιτέρω προς το παρόν γιατί πέφτουμε πάνω σε κάτι …κολοσσούς του κλάδου!

To άρθρο Ραντεβού στην πλατεία Κολοκοτρώνη δίνει ο Κασσελάκης, στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πόσα λεφτά μπήκαν στα ταμεία του, που συναντήθηκαν Σαμαράς – Στουρνάρας, η επιδημία των απευθείας αναθέσεων, η φαρμακοβιομηχανία που καλπάζει, γιατί πρέπει να απορροφούμε 824 εκατ. ευρώ το μήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button