«Rishi Sunak has lost his Marbles» – Οι λόγοι που οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό στη μεγάλη απρέπεια απέναντι στην Ελλάδα
Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πρόφαση τις δηλώσεις του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ελήφθη εν θερμώ.
Ο Ρίσι Σούνακ εδώ και καιρό είχε δείξει τις προθέσεις του όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα, ένα αίτημα που επανέλαβε με σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο BBC.
Από την περασμένη Άνοιξη διαμήνυε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα Γλυπτά να πάρουν την θέση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς όπως υποστήριζε αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία καταλαβαίνει αμέσως γιατί ο Ρίσι Σούνακ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο με την Ελλάδα. Μια χώρα σύμμαχο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.
Ο Σούνακ είναι στριμωγμένος πολιτικά, πρόσφατα προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό ανάγκης και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται τουλάχιστον 16 μονάδες πίσω από τον πρωθυπουργό εν αναμονή και ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.
Ο 43χρονος πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά τα όποια μικρά και μεγάλα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει καταφέρει να επιβιώσει.
Τώρα, όμως κατά πολλούς, με την χθεσινή του συμπεριφορά όχι μόνο προκάλεσε ένα διπλωματικό επεισόδιο με μια χώρα – σύμμαχο αλλά αντιμετώπισε με περιφρόνηση έναν εκλεγμένο ηγέτη μιας δημοκρατικής χώρας – σε αντίθεση με τον ίδιο που επί της ουσίας διορίστηκε πρωθυπουργός.
Μάλιστα κάποιοι θεωρούν μεγαλύτερο φάουλ από την ματαίωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ανακοίνωση της Downing Street σύμφωνα με την οποία ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν είναι διαθέσιμος να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Αυτό είναι ένα λάθος το οποίο αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά του», σχολίαζε κυβερνητική πηγή από την Αθήνα.
Τα σενάρια
Οι αναγνώσεις είναι πολλές για τους λόγους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια απόφαση.
Ένας προφανής είναι η αμυντική συμφωνία με την Τουρκία η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πώληση Eurofighter στον Ερντογάν ο οποίος έχει βγει στη γύρα για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών μετά το ναυάγιο με τις ΗΠΑ για τα F16.
Ένας άλλος είναι για να συσπειρώσει γύρω του εκείνους που δεν θέλουν να ακούνε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να αποκομίσει πολιτικό όφελος.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας αδύναμος επικοινωνιακά πολιτικός, ο οποίος δεν θα ήθελε να βρεθεί μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να χρειαστεί να αντικρούσει τα ακλόνητα επιχειρήματα όχι του Μητσοτάκη αλλά της Ελλάδας για το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών στην χώρα μας.
Μάλιστα, πολλοί Βρετανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζοντας με σκωπτικό τρόπο την παράλογη στάση του πρωθυπουργού της χώρας τους και την ακραία αντίδρασή του απέναντι στην Ελλάδα δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση: «RishiSunak has lost his Marbles» (σ.σ. όπου Marbles τα Μάρμαρα).
Που σημαίνει σε μετάφραση του έγκυρου λεξικού Collins ότι οι ιδέες ή η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ είναι πολύ παράξενες, σαν να έχει τρελαθεί.
To άρθρο «Rishi Sunak has lost his Marbles» – Οι λόγοι που οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό στη μεγάλη απρέπεια απέναντι στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ