Κόσμος

Σχεδόν 2.000 νεκροί στο Λίβανο – ανάμεσά τους 127 παιδιά – και 9.384 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νότιο Λίβανο, με τους στρατιώτες να ανταπαντούν στα πυρά που δέχθηκαν.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα (3/10) ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, έχουν σκοτωθεί συνολικά 1.974 άνθρωποι, εκ των οποίων 127 παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί 9.384 από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο.

Νεκροί πάνω από 40 διασώστες σε τρεις μέρες

Περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά 97 διασώστες και πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή με άλλα λιβανέζικα κόμματα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2023.

Διαλυμένο αυτοκίνητο στη Βηρυττό

AP Photo/Hassan Ammar

Οι εφιαλτικοί βομβητές

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να κλιμακώσει τον πόλεμο με τις τατόχρονες εκρήξεις τηλε-ειδοποιητών, γεμίζοντας τα νοσοκομεία με δεκάδες θύματα και λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, εξαπέλυσε αιφνιδιαστικές αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα σε ευρεία κλίμακα, που άλλη δεν έχει δει ο Λίβανος στην πρόσφατη ιστορία του, οι κάτοικοι της χώρας ζουν ανάμεσα σε εκρήξεις, αιφνιδιαστικές επιδρομές, τανκ που ισοπεδώνουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.

Πολλοί φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανακαταλάβει τον Λίβανο όπως έκανε από το 1982 έως το 2000. Ήταν εκείνη η περίοδος που πυροδότησε την αρχική εμφάνιση της Χεζμπολάχ ως ομάδας που δεσμεύτηκε να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή. Άλλοι, πάλι, φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να καταστρέψει τον Λίβανο, όπως έκανε στη Γάζα.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button