Οικονομία

Σε ισχύ το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το 2025 – Galaksias Portal News

Θα διατηρηθεί και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις πωλήσεις τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (24.10.24), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Open.

Συγκεκριμένα, ο κος Θεοδωρικάκος ανέφερε πως το πλαφόν αυτό θα παραμείνει σε ισχύ γιατί είναι ο “μόνος τρόπος που η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πίεση” στο μέτωπο των τιμών στα τρόφιμα και λοιπά.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο νόμος αυτός (σ.σ. ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2023) είναι “σκληρός” γιατί προβλέπει πως “δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους τώρα σε ένα κωδικό προϊόντος από αυτόν που είχε το 2021”, δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εκτίναξε πάλι τον πληθωρισμό. 

Ο ίδιος ανέφερε πως ο έλεγχος των τιμών γίνεται κωδικό – κωδικό και πως η πίεση (σ.σ. από πλευράς κυβέρνησης) δεν πρόκειται να σταματήσει. Σε σχέση με το φαινόμενο των παραπλανητικών προσφορών, ο κος Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε πως υπάρχει σοβαρή συζήτηση και με τη βιομηχανία και με τα σούπερ μάρκετ όπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Επειδή υπάρχουν πολλά προϊόντα, τα οποία έχουν ήδη τυπωμένες τις προσφορές και προκειμένου να μην καταστραφούν όλοι μαζί, είμαστε σε μία φάση συζήτησης και διαβούλευσης η οποία δεν πρόκειται να πάρει πάνω από 2 μήνες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση και πλήρης συμμόρφωση με το νόμο, σημείωσε ο ίδιος.

Τι προβλέπει ο νόμος για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ο νόμος περί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους προβλέπει (ν. 5045/23, άρθρο 54) πως “από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021”.

To άρθρο Ακρίβεια: Σε ισχύ το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button