Οικονομία

Σενάρια για άρση περιορισμών στην αγορά κατοικιών ως απάντηση στην τετραετή κρίση – Galaksias Portal News

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει ορισμένους από τους μεγαλύτερους εναπομείναντες περιορισμούς στις αγορές κατοικιών, αφού τα προηγούμενα μέτρα απέτυχαν να αναζωογονήσουν μια θνησιγενή αγορά κατοικίας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας επεξεργάζονται μια πρόταση που θα επιτρέψει σε μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τους μη ντόπιους αγοραστές κατοικίας- όσους δεν έχουν τη λεγόμενη άδεια διαμονής Hukou για τη συγκεκριμένη τοποθεσία – ένα εμπόδιο που πολλές μικρότερες πόλεις έχουν ήδη καταργήσει.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να τερματίσει τις διακρίσεις μεταξύ αγορών πρώτης και δεύτερης κατοικίας, ανοίγοντας το δρόμο για μικρότερες προκαταβολές και χαμηλότερα επιτόκια υποθηκών για τις δεύτερες κατοικίες, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δέχονται νέες πιέσεις για να αντιστρέψουν την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων που προχωρά στο τέταρτο έτος της, καταπνίγοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας. Τράπεζες όπως η UBS και η Bank of America αναμένουν ότι η Κίνα θα υπολείπεται του στόχου της για ανάπτυξη περίπου 5% για φέτος.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης νέα μέτρα για να στηρίξουν την υποτονική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο δείκτης CSI 300 της Κίνας έχει υποχωρήσει περίπου 7% φέτος, μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στον κόσμο.

Οι προτάσεις απαιτούν την έγκριση έγκριση από ανώτερους ηγέτες και θα μπορούσαν να αλλάξουν, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και το υπουργείο στέγασης της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ένας δείκτης του Bloomberg Intelligence για τις κινεζικές μετοχές κατασκευαστών ακινήτων επέκτεινε τα κέρδη της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,5%. Το ράλι ήρθε ακόμη και αφού οι κινεζικές τράπεζες διατήρησαν νωρίτερα την Παρασκευή τα επιτόκια αναφοράς τους για τα στεγαστικά δάνεια, διαψεύδοντας τις ελπίδες για περαιτέρω νομισματική τόνωση μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed.

Παρά τη σωρεία μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αγοράς, η κρίση των ακινήτων στην Κίνα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η πτώση των πωλήσεων κατοικιών και των τιμών βάθυνε τον Αύγουστο, καθώς ο αντίκτυπος των προσπαθειών χαλάρωσης μειώθηκε ενώ οι αγοραστές περίμεναν χαμηλότερες τιμές.

Η Κίνα έχει δώσει στις τοπικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια να διερευνήσουν τρόπους σταθεροποίησης της αγοράς. Το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, ζήτησε τον Ιούνιο από τους αξιωματούχους να συνεχίσουν να διαμορφώνουν νέες πολιτικές για να βοηθήσουν στην απορρόφηση του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.

Αυτό υποδαύλισε τις προσδοκίες για πρόσθετη χρηματοδότηση αφού το Πεκίνο παρουσίασε τον Μάιο μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων απαιτήσεων προκαταβολής.

To άρθρο Κίνα: Σενάρια για άρση περιορισμών στην αγορά κατοικιών ως απάντηση στην τετραετή κρίση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button