Κόσμος

Στα 3,48 εκατ. οι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα – Αριθμός ρεκόρ από την δεκαετία του ’50 – Galaksias.com

Για αριθμό ρεκόρ των προσφύγων που βρίσκονται στην Γερμανία το 2024, κάνει λόγο η  εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung επικαλούμενη στοιχαία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι μετανάστες έχουν φτάσει τους 3,48 εκατομμύρια, κατά 60 χιλιάδες περισσότεροι από πέρυσι, και πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά μετά την δεκαετία του ’50. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα 3,48 εκατομμύρια περιλαμβάνονται όλοι όσοι ζητούν προστασία στην Γερμανία «για ανθρωπιστικούς λόγους», ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής τους – αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άτομα σε «καθεστώς ανοχής», π.χ. λόγω αναστολής απέλασης.

Γύρω στο 1,18 εκατομμύρια πρόσφυγες προέρχονται από την Ουκρανία, ενώ ακολουθούν η Συρία και το Αφγανιστάν.

Με βάση τα στοιχεία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχαν καταγραφεί 226.882 άτομα τα οποία έπρεπε να εγκαταλείψουν την χώρα, κατά 15.760 λιγότερα από πέρυσι. Το 80% από αυτούς βρίσκονται σε «καθεστώς ανοχής» και δεν απελαύνονται, λόγω της κατάστασης στην χώρα τους.

Με την συζήτηση για την μετανάστευση να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, στην έκθεση για τους νέους που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι), οι συντάκτες ζητούν να μην χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» για άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες, προκειμένου «να μην γίνεται διάκριση από τους “βιολογικώς” Γερμανούς».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 41% των παιδιών κάτω των έξι ετών που ζουν στην Γερμανία “συνδέονται με διαφορετική εθνική-πολιτισμική καταγωγή”. Ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε το 2022 στο 28,7% του πληθυσμού.

Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης Σουζάνε Σρέτερ επικρίνει τους συντάκτες της έκθεσης και υπενθυμίζει ότι ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» εισήχθη από την Αριστερά, προκειμένου, σε περιπτώσεις εγκλημάτων οι δράστες να μην αναφέρονται ως «ξένοι», «’Αραβες» ή «νότιοι». Στα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας, ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» χρησιμοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, διευκρίνισε η κυρία Σρέτερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αναστραφεί «η σημαντική αυτή καινοτομία».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button