Οικονομία

Στις 15 Οκτωβρίου συζητείται στις Βρυξέλλες η κοινή πρόταση Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας για την αγορά ενέργειας

Τα μέτρα που ζήτησαν από την ΕΕ η Ελλάδα, η Ρουμανία και Βουλγαρία για να υποχωρήσει το κόστος ενέργειας στην περιοχή μας πρόκειται να συζητηθούν στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της 15ης Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούχα, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν οι τρεις χώρες είναι η πρόσθετη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας, καθώς και των εμπόρων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι τρεις χώρες συμμορφώνονται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, εντούτοις έχουν φτάσει να πληρώνουν πολύ ακριβότερα τον ηλεκτρισμό σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ως εκ τούτου, θέλουν ανταγωνιστικές τιμές αντίστοιχες με ότι πληρώνουν τα κράτη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην κοινή επιστολή τονίζεται ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση θα κατευθυνθούν στους καταναλωτές και θα σταθεροποιήσουν την αγορά βραχυπρόθεσμα.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι τρεις χώρες επιδιώκουν προτεραιότητα σε έργα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την υπόλοιπη ήπειρο, ώστε να υπάρξει εξομάλυνση της μεταφοράς και των τιμών. Το πως θα γίνουν δεκτές οι παραπάνω προτάσεις από την Κομισιόν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη απομένει να φανεί στα μέσα του μήνα.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button