Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο το Φαράγγι της Σαμαριάς – Οι συνθήκες της τραγωδίας και οι πρώτες διαπιστώσεις των ειδικών (vid) – Galaksias.com

ακρόαση άρθρου

Χανιά: Στο μικροσκόπιο το Φαράγγι της Σαμαριάς – Οι συνθήκες της τραγωδίας και οι πρώτες διαπιστώσεις των ειδικών (vid)

Αυτοψία που έχει σκοπό να δώσει και απάντηση στο ερώτημα αν το Φαράγγι θα επαναλειτουργήσει είτε η σεζόν θα ολοκληρωθεί πρόωρα υπό το φόβο των καιρικών και άλλων συνθηκών

Με επίγεια και εναέρια αυτοψία κλιμακίου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών συνεχίστηκε σήμερα η διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας με θύμα την άτυχη γυναίκα από την Ουκρανία που έχασε τη ζωή της στο Φαράγγι της Σαμαριάς, στη διάρκεια της ξαφνικής καταιγίδας.

Αυτοψία που έχει σκοπό να δώσει και απάντηση στο ερώτημα αν το Φαράγγι θα επαναλειτουργήσει είτε η σεζόν θα ολοκληρωθεί πρόωρα υπό το φόβο των καιρικών και άλλων συνθηκών.

►Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Η στιγμή που η 35χρονη φωνάζει για βοήθεια μετά την πτώση (vid)
 

Μόλις απομακρυνθούν τα φερτά υλικά και οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες το φαράγγι μπορεί να επαναλειτουργήσει σύμφωνα με την άποψη του Ευθύμιου Λέκκα.

Τα κλιμάκια που πραγματοποιήσαν αυτοψίες χθες και σήμερα εξετάζουν παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης των περιπατητών στους φυσικούς κινδύνους καθώς όπως εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας, Τεχνικές παρεμβάσεις στο φυσικό μνημείο είναι ουσιαστικά αδύνατες.

Τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση αφορούν  στον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων σημείων κατά μήκος της διαδρομής στα οποία προτείνεται να ενισχυθεί η σήμανση με την τοποθέτηση επιπλέον προειδοποιητικών πινακίδων

Ακόμη η υποχρεωτική χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τους περιπατητές, όπως για παράδειγμα κράνη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης που ήδη έχουν προταθεί και ακολουθήθηκαν την ετάρτη για τον απεγκλωβισμό των 300 επισκεπτών. 

Το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή της 35χρονης τουρίστριας η οποία έχασε τη ζωή της λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσει την περιήγηση της μέσα στο φαράγγι. και στάθηκε διπλά άτυχη καθώς η πέτρα που έπεσε τη χτύπησε στη μηριαία αρτηρία ανέδειξε και το θέμα της  λήψης και διαχείρισης των μετεωρολογικών δεδομένων.

Το αίτημα για την τοποθέτηση μετεωρολογικού ραντάρ στο φαράγγι της Σαμαριάς στηρίζουν ολοένα και περισσότεροι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων

Η υγειονομική κάλυψη στην περιοχή αποτελεί μια ακόμη παράμετρο της τραγωδίας. Το φαράγγι της Σαμαριάς οι επισκέπτες έφτασαν από την 1η Μαΐου 2024 μέχρι και την ημέρα της τραγωδίας, έφτασαν 105.000. Ο γιατρός που υπηρετεί μέσα στο Φαράγγι καλύπτει τα περισσότερα περιστατικά. Όμως το σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία, λόγω απόστασης, καλύπτεται από το γιατρό που υπηρετεί στην Αγία Ρουμέλη. Φέτος ωστόσο η σύμβαση του γιατρού έληξε στις 17 Αυγούστου με συνέπεια η θέση να παραμένει κενή.

Δείτε το βίντεο:

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button