Στο… σφυρί κορινθιακό κράνος της εποχής του Χρυσού Αιώνα του Περικλή
Ένα σπάνιο Κορινθιακό κράνος, χρονολογούμενο από τον 5ο αιώνα π.Χ. και πιθανόν συνδεδεμένο με ένα Σπαρτιάτη πολεμιστή, αναμένεται να δημοπρατηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Η δημοπρασία του οίκου Apollo Art Auctions περιλαμβάνει 499 αντικείμενα από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος ένα κομμάτι της αρχαίας στρατιωτικής κληρονομιάς.
Στην αρχαία Ελλάδα, η περικεφαλαία αποτελούσε το σύμβολο της δύναμης και της ηρωικής φύσης των πολεμιστών, κοσμώντας τις κεφαλές θρυλικών μορφών όπως ο Λεωνίδας και ο Αχιλλέας.
Το Κορινθιακό κράνος, κατασκευασμένο από χαλκό και κασσίτερο, με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλιού αφήνοντας μόνο τα μάτια και το στόμα εκτεθειμένα, αποπνέει την τέχνη και τη δεξιοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα, αυτό το εξαιρετικό αντικείμενο, φορτισμένο με ιστορία και συμβολισμό, ετοιμάζεται να πωληθεί σε δημοπρασία, προσφέροντας στους συλλέκτες την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα σπάνιο κομμάτι της αρχαιότητας.
Η δημοπρασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου από τον οίκο Apollo Art Auctions στο Λονδίνο, θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους όχι μόνο το Κορινθιακό κράνος, αλλά και περίπου 500 ακόμη αντικείμενα από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο.
Το κράνος που θα παρουσιαστεί, χρονολογούμενο περίπου το 500 με 450 π.Χ., προέρχεται από την εποχή του Χρυσού Αιώνα του Περικλή και εκτιμάται ότι συνδέεται με έναν Σπαρτιάτη στρατιώτη. Η εκτιμώμενη τιμή του κυμαίνεται από 60.000 έως 90.000 λίρες, ενώ το αντικείμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο χαμένων έργων τέχνης Art Loss Register.
Αυτό το κράνος, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της αρχαίας ελληνικής στρατιωτικής τέχνης, φέρει πάνω του την αίσθηση της πολεμικής προετοιμασίας και της στρατηγικής σκέψης των προγόνων μας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Άντονι Σνόντγκρας, τέτοια κράνη χρησιμοποιούνταν από πολεμιστές σε διάφορες πόλεις-κράτη της Ελλάδας, με τη Σπάρτη να ξεχωρίζει για την έντονη στρατιωτική παράδοσή της. Παρά την περιορισμένη όραση και ακοή που προσέφεραν, τα Κορινθιακά κράνη ήταν σύμβολα προστασίας και δύναμης, απαραίτητα για την επιβίωση των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.
Καθώς ο χρόνος περνούσε, τα κράνη εξελίχθηκαν, αποκτώντας περισσότερα ανοιχτά σημεία και διακοσμητικά στοιχεία, όπως τρίχες αλόγου και γεωμετρικά σχέδια, αλλά πάντα διατηρώντας την ίδια ουσία: την προστασία του πολεμιστή και την ενίσχυση της πολεμικής του ταυτότητας.
Αυτά τα κράνη, και κυρίως το Κορινθιακό, παραμένουν εμβληματικά στην πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, συνδέοντας τη σύγχρονη εικόνα των ηρωικών πολεμιστών με τη μακραίωνη ιστορία τους, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και σε δημοφιλείς ταινίες όπως το «300».
Η δημοπρασία αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κανείς όχι μόνο ένα αντικείμενο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αλλά και ένα κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, που παραμένει διαχρονικό και γεμάτο συμβολισμό.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.