Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Τζο Μπάιντεν – Τι «φέρνει» η επίσκεψη για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναβάλλει το ταξίδι της περασμένης εβδομάδας λόγω του τυφώνα Μίλτον
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει τελικά στο Βερολίνο, σε ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον. Η επίσκεψη αυτή περιελάμβανε και μια συνάντηση στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες.
Με τις αμερικανικές εκλογές μόλις μια ανάσα μακριά, πολλοί διερωτώνται εάν η επίσκεψη του Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Θα εκπλαγώ αν ανακοινωθεί κάτι τόσο θεμελιώδες μετά από αυτή τη συνάντηση. Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση είναι πιο συμβολική. Νομίζω ότι ο Μπάιντεν θέλει να υπογραμμίσει ξανά πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας, πόσο σημαντική είναι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, και η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια σημαντική κληρονομιά της προεδρίας του. Επομένως, νομίζω ότι θέλει απλώς να το σηματοδοτήσει και πάλι. Αλλά πραγματικά μεγάλες αποφάσεις, όπως το μέλλον της Ουκρανίας, η ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τον Νοέμβριο. Και επίσης οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παίξουν ρόλο εκεί», λέει η Ρέιτσελ Τάουσενφροϊντ, ειδική Διατλαντικών Θεμάτων.
Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι αμερικανικές εκλογές για το μέλλον του ΝΑΤΟ;
«Το αρνητικό σενάριο υπό τον Τραμπ, αλλά ακόμα και η Χάρις – αν έχουμε την Χάρις και μια πραγματικά διχασμένη ή κολλημένη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα πολύ αποδυναμωμένο ΝΑΤΟ επειδή υπάρχει μια τεράστια απειλή για την ασφάλεια στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου που απαιτεί είτε μια πραγματικά ισχυρή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είτε κάτι να αλλάξει από την ευρωπαϊκή πλευρά και να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι δυνατότητες. Και αν οι Ευρωπαίοι δεν το κάνουν αυτό, τότε θα έχουμε ένα πολύ αποδυναμωμένο ΝΑΤΟ αμέσως το 2025 και μια πολύ εξασθενημένη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ας το πούμε έτσι», εξηγεί η Τάουσενφροϊντ.
Και υπό την προεδρία Χάρις;
«Και με μια προεδρία Χάρις, βλέπουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, λιγότερο δραματικό, αλλά μέχρι το 2027, το 2028 επίσης, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν έχουν την ικανότητα να παραμείνουν εστιασμένες στην Ευρώπη στο μέγεθος που το έχουν κάνει ως τώρα», καταλήγει η Τάουσενφροϊντ.
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προτρέπουν την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ενιαία προσέγγιση στην παραγωγή όπλων και λένε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η λήψη σκληρών αποφάσεων για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.