Αθλητικά

Στους 21 έφτασαν οι νεκροί – Galaksias Portal News

Για το χειρότερο δυνατό σενάριο ετοιμάζεται η Κεντρική Ευρώπη, καθώς η υπερχείλιση των ποταμών απειλεί πόλεις και οικισμούς μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Boris».

Εθελοντές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις της κεντρικής Ευρώπης ενίσχυσαν τις άμυνες κατά των πλημμυρών, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες, αναφέρει η Guardian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταιγίδα «Μπόρις» έριξε μέσα σε τέσσερις ημέρες έως και πενταπλάσια ποσότητα βροχής από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 21 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που εξαπέλυσε η καταιγίδα «Μπόρις» στην κεντρική Ευρώπη.

Νεκροί σε τέσσερις χώρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική πόλη Βρότσλαβ, με 600.000 κατοίκους, ετοιμάζεται για την αύξηση της στάθμης του νερού κατά μήκος του ποταμού Όντερ. Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου της πόλης ζήτησε εθελοντές για να τοποθετήσουν σάκους με άμμο ώστε να προστατευθεί η περιοχή παρότι τα ζώα παραμένουν με ασφάλεια μακριά από τις πλημμυρισμένες ζώνες.

Οι πολωνικές αρχές γέμισαν το 75% ενός τεράστιου ταμιευτήρα κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ώστε να πέσει η στάθμη του νερού και να αποφευχθούν πλημμύρες στον Όντερ και στη Νίσα — κάτι που συνέβη στις μαζικές πλημμύρες που έπληξαν το 1997 το Βρότσλαβ.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων στη Ρουμανία, όπου τα νερά υποχώρησαν από το Σαββατοκύριακο, τεσσάρων στην Πολωνία, τεσσάρων στην Αυστρία και τριών στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε πως περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Τσεχία και στην Πολωνία παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Στη βορειοανατολική τσεχική πόλη Οστράβα, ένα σπασμένο φράγμα στον Όντερ, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε τη Δευτέρα πλημμύρα στη βιομηχανική περιοχή της πόλης περιλαμβανομένης της χημικής βιομηχανίας BorsodChem, της μονάδας οπτάνθρακα OKK Koksovny και άλλων.

Στην Ουγγαρία, στις ιστορικές πόλεις Βίσεγκραντ και Σενταντρέ, βόρεια της Βουδαπέστης, οι αρχές έχουν στήσει κινητά φράγματα προετοιμαζόμενες για πλημμύρες στον Δούναβη.

Η Βουδαπέστη ετοιμάζεται για την άνοδο της στάθμης του νερού που θα πλησιάζει επίπεδα ρεκόρ και έχει κλείσει το νησί Μαργαρίτα, μια περιοχή αναψυχής με ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου έχουν στοιβαχθεί δεκάδες χιλιάδες σάκοι άμμου για να το προστατεύσουν.

Ενώ η βροχή υποχώρησε σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων σε άλλες δεν αναμενόταν να κορυφωθεί για αρκετές ημέρες. Ο ποταμός Δούναβης εξακολουθούσε να ανεβαίνει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με δρόμους σε τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα να έχουν ήδη πλημμυρίσει και κινητά φράγματα έκτακτης ανάγκης να έχουν τοποθετηθεί στις ιστορικές πόλεις Βίζεγκραντ και Σεντέντρε, βόρεια της Βουδαπέστης.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button