Οικονομία

«Σύννεφα» πάνω από το εμπόριο της Κίνας – Κάτω των προσδοκιών η αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο

«Ασθμαίνοντας» προχωρά το εμπόριο της Κίνας καθώς η αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο ήταν κάτω από τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα (14.10.2024), οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Και τα δύο στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Οι εξαγωγές της Κίνας προβλεπόταν να έχουν αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό θα ήταν βραδύτερο από την αύξηση 8,7% τον Αύγουστο.

Οι εισαγωγές αναμενόταν να έχουν αυξηθεί κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ελαφρώς ταχύτερα από την αύξηση 0,5% τον Αύγουστο.

Η οικονομία της Κίνας έχει επιβαρυνθεί από τις ανίσχυρες καταναλωτικές δαπάνες και την επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Κυριακή έδειξαν περαιτέρω αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι τιμές που σχετίζονται με τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση, παρά το Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου τον Σεπτέμβριο και τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, μαζί με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τον Σεπτέμβριο.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει τις ανακοινώσεις για την τόνωση της οικονομίας από τα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει τις λεπτομέρειες της δημοσιονομικής πολιτικής που πολλοί επενδυτές ήλπιζαν.

To άρθρο «Σύννεφα» πάνω από το εμπόριο της Κίνας – Κάτω των προσδοκιών η αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button