Πολιτισμός

Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας αναλύει στο euronews o Μενέλαος Μενελάου

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών και πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, υπογραμμίζει στο euronews ο Μενέλαος Μενελάου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μετά από χρόνια ακινησίας στο Κυπριακό και σε μια δύσκολη συγκυρία με δυο πολέμους να μαίνονται πολύ κοντά, ο γγ του ΟΗΕ ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριατοδουλίδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με στόχο την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.  Αν και αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη η Λευκωσία κρίνει σημαντική την απόφαση για την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης δηλαδή με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμενου Βασιλείου το επόμενο διάστημα. Για το τι συζητήθηκε σε αυτήν την τριμερή συνάντηση που είχε τη μορφή άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη, συζητούμε τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου. 

«Δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούργιο από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσον αφορά τις θέσεις, τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει και οι οποίες διατυπώνονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα και από τουρκοκυπριακής πλευράς και από τουρκικής πλευράς, οι οποίες εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου, το οποίο είναι υιοθετημένο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή της θέσης περί κυριαρχικής ισότητας και περί ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», δηλώνει στο euronews ο κ. Μενελάου συμπληρώνοντας ότι στο άτυπο δείπνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε να γίνει μια συζήτηση, να διατυπωθούν οι θέσεις, οι απόψεις της κάθε πλευράς για το πώς αποτιμάται το τι έγινε μέχρι στιγμής και πώς βλέπουμε τα παραπέρα βήματα».

Ο κ. Μενελάου επαναλαμβάνει ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προβλέπουν ένα κράτος με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα.

«Ο Γενικός Γραμματέας παραμένει δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εν μέσω μιας πάρα πολύ δύσκολης περιόδου στο περιφερειακό και διεθνές πεδίο για τα θέματα της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, ο Γενικός Γραμματέας παραμένει δεσμευμένος, συνεχίζει την προσπάθειά του, την οποία έχει αρχίσει με το διορισμό προσωπικής απεσταλμένου στις αρχές του έτους, μετά από πάρα πολλές δικές μας προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και είναι αποφασισμένος να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει για να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο σημείο όπου θα μπορέσει να αποκτήσει μια πιο απτή μορφή, θα μπορέσει να γίνει πιο ορατή η προοπτική επανέναρξης μιας διαδικασίας συνομιλιών», τονίζει ο κ. Μενελάου αναγνωρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Οι προτάσεις της Λευκωσίας που απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά

«Ως προς το κυρίως πολιτικό ζητούμενο, η δική μας επιθυμία και προσπάθεια, έχοντας βεβαίως επίγνωση των δυσκολιών και των εμποδίων, τα οποία εξακολουθούν να είναι εκεί και δεν τα έχουμε ακόμη υπερπηδήσει, είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στην στο σημείο όπου θα έχουμε επανέναρξη μιας επίσημης διαδικασίας συνομιλιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δική μας συνεισφορά, η δική μας συνδρομή στη συζήτηση ήταν στραμμένη. Είναι στραμμένη σε όλες μας τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης της υλοποίησης αυτού του στόχου. Μέσα σε αυτό το πνεύμα είχαμε δημιουργικές θέσεις, εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις και βεβαίως στο γενικότερο πλαίσιο θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες, άλλες ιδέες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των προϋποθέσεων για να διαμορφωθεί αυτή η γενικότερη θετική προοπτική την οποία επιδιώκουμε, οι οποίες αφορούν και στο πεδίο της συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, όπως για παράδειγμα το θέμα της σύστασης μιας Επιτροπής Αλήθειας ή η ιδέα η οποία είχε τεθεί στο παρελθόν και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και έναντι της οποίας εμείς είμαστε θετικοί για σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής για θέματα νεολαίας. Υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά», επισημαίνει ο κ. Μενελάου.

Τα βήματα προς τη διερυμένη συνάντηση

«Η δική μας προσπάθεια θα είναι να συμβάλουμε και στο διάστημα το οποίο θα προηγηθεί και στη συνάντηση αυτή, όταν θα λάβει χώρα, έτσι ώστε αυτή να έχει ένα επιτυχές αποτέλεσμα και επιτυχές», υπογραμμίζει ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ τονίζει ότι λόγω των εμποδίων που υπάρχουν πρέπει να εντατικοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες. «Πρέπει με περισσότερη αποφασιστικότητα να προσπαθήσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά μας. Έχουμε πάρα πολύ καθαρό στο μυαλό μας τι θέλουμε να κάνουμε, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να φτάσουμε στον προορισμό τον οποίο θέλουμε και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα και πραγματισμό και θα δούμε στο τέλος τι θα είναι εκείνο το οποίο θα αποδειχθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί», ενώ εκτιμά ότι στην προετοιμασία της διερυμένης συνάντησης θα έχει ρόλο και η νέα προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

«Το Κυπριακό δεν αποτελεί μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών»

«Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και θα επιλυθεί εντός του πλαισίου, εντός του οποίου συζητείται διαχρονικά, που είναι το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια η οποία γίνεται όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, μπορεί να επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της προοπτικής επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού, όπως και το αντίθετο. Μια λύση του Κυπριακού, θετικές ενέργειες και βήματα προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, που μπορούν να επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες που γίνονται για αντιμετώπιση θεμάτων που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η δική μας προσέγγιση είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλους τους παράγοντες και στο πιο ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κατεύθυνση προς την οποία επίσης έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε παράγοντες που θα μπορούσαν να ενεργήσουν καταλυτικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αμοιβαία επωφελών συνθηκών για όλους τους εμπλεκόμενους», καταλήγει ο κ. Μενελάου μιλώντας στο euronews.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button