Οικονομία

Τέλος στις αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες – Αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών βιβλίων η φορολόγηση των επιχειρήσεων – Galaksias Portal News

Tέλος στις αποκλίσεις στις δηλώσεις εσόδων από την 1η Οκτωβρίου 2024 βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου τελειώνει το μεταβατικό στάδιο και από εκεί και πέρα όλα περνάνε στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ωστόσο, σκέλος των δαπανών (σε αντίθεση με το τι θα συμβεί στο σκέλος των εσόδων) θα δοθεί από την ΑΑΔΕ περιθώριο για ακόμα ένα τρίμηνο (δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2024) η δυνατότητα αποκλίσεων σε ποσοστό 5%.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 η φορολόγηση των εισοδημάτων, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων. 

Αυτό σημαίνει πως κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA, σημειώνει το ερτnews.

Έτσι θα κλείσουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελματίες  δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

Όμως τα κρούσματα πλασματικής διόγκωσης δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξαλειφθούν καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία.

Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται  στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.

Παράλληλα η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών καθώς και για τις δαπάνες που έχουν καταλάβει οι φορολογούμενοι θα ανοίξει το δρόμο για το κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3 με βάση το οποίο υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Η απόλυτη χρήση των δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τη χάραξη νέας πολιτικής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, με τις πρώτες παρεμβάσεις να έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτές αφορούν ουσιαστικά «διορθώσεις» (στο κριτήριο του τζίρου, του κόστους μισθοδοσίας, την έδρα της επιχειρήσεις κλπ.) στην τεκμαρτή φορολόγηση 730.000 αυτοαπασχολούμενων.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Τέλος στις αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες – Αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών βιβλίων η φορολόγηση των επιχειρήσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button