Τι ισχύει για την παρένθετη μητρότητα σε όλη την Ευρώπη – Τα διαφορετικά παραδείγματα
Ο νέος ιταλικός νόμος που περιορίζει τα ταξίδια στο εξωτερικό για υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας προχωράει περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά τα ομόφυλα ζευγάρια αντιμετωπίζουν εμπόδια στον οικογενειακό προγραμματισμό σε όλη την Ευρώπη.
Ένας νέος νόμος που απαγορεύει στους Ιταλούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για παρένθετες εγκυμοσύνες αναμένεται να δυσκολέψει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να γίνουν γονείς – αλλά η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα όπου ο οικογενειακός προγραμματισμός αποτελεί πρόκληση για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η περιοριστική προσέγγιση της Ιταλίας για την παρένθετη μητρότητα δεν είναι νέα ή μοναδική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν εντελώς την παρένθετη μητρότητα, ενώ άλλες έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με την ιθαγένεια, την πληρωμή και την κατάσταση της σχέσης.
Αυτοί οι κανόνες έχουν ωθήσει ορισμένα ζευγάρια να ταξιδέψουν αλλού για συμφωνίες παρένθετης μητρότητας, δηλαδή όταν μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά ένα μωρό για λογαριασμό ενός άλλου ατόμου ή ενός ζευγαριού.
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τα υπερπόντια ταξίδια.
Για παράδειγμα, η Γαλλία -όπου η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη σε όλους τους τομείς- προσπάθησε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ταξιδεύουν για υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας, αρνούμενη να καταχωρίσει τη γονεϊκότητα ενός ζευγαριού του οποίου τα παιδιά γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2014.
Ωστόσο, ο νέος ιταλικός νόμος, ο οποίος επεκτείνει την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας που τέθηκε σε ισχύ το 2004, θεωρείται ότι προχωράει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέχρι στιγμής.
Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι θα προστατεύσει τις γυναίκες από την εκμετάλλευση, ενώ οι επικριτές είπαν ότι θα επηρεάσει άδικα τα ομόφυλα ζευγάρια, ιδίως τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κοινωνικό στίγμα και νομική αβεβαιότητα για αυτές τις οικογένειες, πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης προς τις περιφέρειες να σταματήσουν την καταγραφή των παιδιών των ομόφυλων γονέων πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Fertility Europe, μιας ομάδας-ομπρέλα οργανώσεων ασθενών, προειδοποίησε ότι “η έλλειψη καλών κανονισμών ή οι νομικές απαγορεύσεις δεν εξαφανίζουν την ανάγκη για παρένθετη μητρότητα, αλλά ωθούν τους υποψήφιους γονείς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που συχνά είναι επικίνδυνες και εγείρουν ηθικές επιφυλάξεις”.
Πέρα όμως από τις προσπάθειες της Ιταλίας, χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν περιορισμούς στην υιοθεσία, τις θεραπείες γονιμότητας και την παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια – αν οι σχέσεις τους είναι καν νομικά αναγνωρισμένες εξ αρχής.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές χώρες στοιχίζονται στις πολιτικές οικογενειακού προγραμματισμού για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορούν να υποβάλουν νόμιμα αίτηση για κοινή υιοθεσία σε 23 χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δύο μη βιολογικοί γονείς γίνονται νόμιμοι γονείς του παιδιού, σύμφωνα με μια ανάλυση τουαπό την ILGA-Europe.
Εν τω μεταξύ, οι θεραπείες γονιμότητας με τεχνητή γονιμοποίηση είναι διαθέσιμες για μεμονωμένα άτομα σε 26 χώρες και ζευγάρια σε 17 χώρες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους, σύμφωνα με την ανάλυση.
Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης “δεν είναι δυνατόν να δείξεις στον δημόσιο χώρο ότι έχεις σύντροφο του ίδιου φύλου … μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους”, δήλωσε στο Euronews Health η Dr. Meryam Schouler-Ocak, ψυχίατρος στην Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική Charite στο Νοσοκομείο St. Hedwig του Βερολίνου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας της Γυναίκας.
“Εξαρτάται από τη νομοθεσία, αλλά και από την κοινή γνώμη, την παράδοση και τα θρησκευτικά ζητήματα. Το φάσμα είναι πολύ ευρύ”, πρόσθεσε.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.