Ελλάδα

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Ναζί στη Λέσβο – Galaksias.com

Με μια λιτή τελετή η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο και τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στο Μνημείο, που έχει τοποθετηθεί στο άλσος Τσαμάκια, τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη Λέσβο το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου.

Στην τελετή, στην οποία παρέστησαν η Βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ κ. Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι Βουλευτών, κομμάτων, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης και πολίτες, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβο. Στη συνέχεια, το μέλος των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) Γιώργος Γαλέτσας σε μια σύντομη ομιλία του παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα των εκτελέσεων από τους Ναζί κατά την περίοδο της κατοχής στη Λέσβο.

Νωρίτερα, από την βίλα Ηλιόπουλου στην περιοχή της Σουράδας, όπου λειτουργούσε ως έδρα της Γκεστάπο, έπειτα από σχετική ιστορική ομιλία του μέλους της ΦΙΜΠΟΔ Απόστολου Κομνηνάκα, ξεκίνησε ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, με τη συμμετοχή δρομέων και τη συνοδεία ποδηλατών, από τον Σύλλογο Δρομέων και τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου αντίστοιχα, οι οποίοι ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή τερμάτισαν στο Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στη διάρκεια των 40 μηνών της Γερμανικής Κατοχής στο νησί πραγματοποιήθηκαν 17 επίσημες εκτελέσεις με 42 θύματα τόνισε ο κ. Γαλέτσας Γιώργος από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας. Οι πρώτες εκτελέσεις με τρία θύματα θα γίνουν στο ξενοδοχείο Μπλόκια σήμερα χερσαία ζώνη του λιμένος Μυτιλήνης. Στη συνέχεια οι επόμενες 124 ομαδικές εκτελέσεις με 39 θύματα θα γίνουν στα Τσαμάκια.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, 80 χρόνια μετά, αλλά και κάθε μέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πατάμε σε χώμα ποτισμένο από το αίμα αυτών των ηρώων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελευθερία μας και η Δημοκρατία μας, κατακτήθηκαν με αγώνες που ο καθένας ατομικά, αλλά και όλες και όλοι μαζί συλλογικά οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμούμε τους ήρωές μας και θα διατηρούμε ζωντανή και αιωνία τη μνήμη τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button