Τεχνολογιά

To Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανού διαδόχου του Νασράλα

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Τρίτη (22/10) τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος ήταν ο πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαφιεντίν, ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, εικάζεται ότι ήταν ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία του.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ, Χουσεΐν Αλί Χαζίμα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 4 Οκτωβρίου.

Το χτύπημα είχε στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο ο στρατός λέει ότι ήταν «στην καρδιά κατοικημένης περιοχής» στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, γνωστό ως Νταχιγιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι IDF αναφέρουν ότι περισσότερα από 25 μέλη του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο όταν πραγματοποιήθηκε το χτύπημα, συμπεριλαμβανομένων άλλων ανώτατων διοικητών.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαφιεντίν, τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017, είναι ξάδερφος του Νασράλα και όπως και αυτός, ήταν κληρικός που φορούσε το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει φαινομενική καταγωγή από τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ.

Ποιος ήταν ο Σαφιεντίν

Ο Σαφιεντίν γεννήθηκε στο χωριό Deir Qanoun En Nahr του νότιου Λιβάνου κοντά στην Τύρο το 1960 και μαζί με τον εξάδελφό του, Νασράλα, σπούδασε Θεολογία σε δύο σιιτικά ιδρύματα – το ένα στη Νατζάφ του Ιράκ και το άλλο στο Κομ του Ιράν.

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης, ο ρόλος του Σαφιεντίν ήταν να επιβλέπει μέχρι πρόσφατα τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ συμμετείχε και στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Ο αδελφός του, Αμπντουλάχ, εκπροσωπεί τη Χεζμπολάχ στο Ιράν και ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ το 2020 στη Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη» τον Σαφιεντίν το 2017.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button