Κόσμος

Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Ρίχνει στη μάχη εφεδρικές ταξιαρχίες

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η κίνηση, που έγινε μετά από μια νέα αξιολόγηση, «θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή των [εκτοπισμένων] κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του IDF, Υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, σημείωσε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «ισχυρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Μπήκαμε σε μια άλλη φάση της εκστρατείας. Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, με έμφαση στις ικανότητες [πυραυλικές] και ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στους διοικητές και τα μέλη της οργάνωσης», είπε χθες παρακολουθώντας μια άσκηση προσομοίωσης χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε πολύ ισχυρά προετοιμασμένοι για να εισέλθουμε [στο Λίβανο] σε έναν ελιγμό [εδάφους]», προσέθεσε.

καθώς η σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώνεται με τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Υποστράτηγο Όρι Γκόρντιν, να λέει ότι ο στρατός πρέπει να είναι «σθεναρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

«Μπήκαμε σε μια άλλη φάση της εκστρατείας… Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, με έμφαση στις ικανότητες και ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στους διοικητές και τα μέλη της οργάνωσης», είπε ο Γκόρντιν κατά την επίσκεψή του σε άσκηση προσομοίωσης χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο χθες.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε πολύ σθεναρά προετοιμασμένοι για να εισέλθουμε στο Λίβανο σε έναν ελιγμό εδάφους», προσθέτει.

Όλα δείχνουν ότι τα νέα δεδομένα με τη μετακίνηση ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια, φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 90.530 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες μέρες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 που βρίσκονται σε 283 καταφύγια, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Ο πύραυλος της Χεζμπολάχ στόχευε αμάχους»

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέρριψε έναν πύραυλο της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε στο Τελ Αβίβ, την πρώτη φορά που η πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν έβαλε άμεσο στόχο την πόλη, γεγονός που σηματοδοτεί ότι παραμένει απρόθυμη να υποχωρήσει μετά από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους ανώτατους διοικητές της ομάδας.

Ο πύραυλος, για τον οποίο η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε στόχο την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ, δεν προκάλεσε ζημιές ή τραυματισμούς στο Τελ Αβίβ.

Η πλήρης έκταση της ζημιάς στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιδρομές δεν είναι σαφής και δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν έχουν εξαλειφθεί οι δυνατότητές της να προχωρήσει σε επιθέσεις βαθιά στο Ισραήλ. Η επίθεση ωστόσο προς το Τελ Αβίβ είναι ανησυχητικό σημάδι μετά από μια εβδομάδα ραγδαίας κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι εξελίξεις είναι «βαθιά ανησυχητικές» και πως η στόχευση των γραφείων της Μοσάντ είναι «απόδειξη και πάλι… ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή από μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, διότι «κανένα έθνος δεν πρέπει να ζει με αυτές τις απειλές ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορά του, ακριβώς δίπλα».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button