Πολιτισμός

Το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου μπορείς να «ακούσεις» την… απόλυτη ησυχία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βιώσατε την αληθινή σιωπή; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «ποτέ». Σύμφωνα με τη διάσημη Αμερικανίδα συνθέτρια και πειραματική πρωτοπόρο Pauline Oliveros, ωστόσο, οι ήχοι που ακούμε είναι πολύτιμοι.

Η απόλυτη σιωπή είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιτευχθεί οργανικά. Έξω από ειδικές εγκαταστάσεις ή το κενό του εξωτερικού χώρου, ο ήχος είναι πάντα παρών με κάποια μορφή, ιδιαίτερα στον σύγχρονο κόσμο. Στις μεγάλες πόλεις δεν είστε ποτέ απαλλαγμένοι από τους θορύβους των αυτοκινήτων, των κινητήρων ντίζελ ή της πολυκοσμίας. Σύμφωνα με τη διάσημη Αμερικανίδα συνθέτρια και πειραματική πρωτοπόρο Pauline Oliveros, ωστόσο, όλοι αυτοί οι ήχοι είναι πολύτιμοι.

Ως ιδρυτικό μέλος του San Francisco Tape Music Center και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Oliveros διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη πειραματική και ηλεκτρονική μουσική. Πέρα από την εκτενή δισκογραφία της με αμέτρητες εκπληκτικές συνθέσεις, μια από τις πιο πολύτιμες συνεισφορές της Oliveros στον μουσικό κόσμο ήρθε με τη ριζοσπαστική ιδέα του «deep listening», η οποία, με τη σειρά της, έδωσε τη θέση της στο λεγόμενο «quantum listening».

Τα οφέλη της κβαντικής ακρόασης είναι πολλά, αλλά από την προσωπική της εμπειρία, είναι μια απίστευτα ευεργετική μορφή διαλογισμού. Έχοντας αυτό κατά νου, η ιδέα να απομακρυνθεί κανείς από το συνηθισμένο του περιβάλλον για να βιώσει την κβαντική ακρόαση σε ένα εντελώς ξεχωριστό μέρος ήταν πάντα δελεαστική. Έτσι, όταν Oliveros επισκέφτηκε το γραφικό τοπίο των Νήσων Φερόε, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το Vágar, έτοιμη να ανακαλύψει την αληθινή σιωπή..

Από τη στιγμή που βγήκε από το αεροδρόμιο στο πανέμορφο αρχιπέλαγος των Νήσων Φερόε, ήταν αδύνατο να μην κοιτάξει με απορία το τοπίο και την ήρεμη φύση του. Τα νησιά Φερόε έχουν πληθυσμό λίγο περισσότερο από 50.000 ανθρώπους, και αυτό φαίνεται. Κατά τη διάρκεια της ωριαίας διαδρομής από το αεροδρόμιο Vágar προς την πρωτεύουσα του Tórshavn, η Oliveros συνάντησε ένα μόλις αυτοκίνητο. Σε κάθε γωνιά αποκάλυπτε μια άλλη «καρτ ποστάλ» εικόνα πανέμορφων καταπράσινων βουνών και γαλάζιων θαλασσών.

Σύντομα ανακάλυψε ότι τα Φερόε είναι το τέλειο σκηνικό για την πρακτική της κβαντικής ακρόασης.

Από τα μπαρ, τα καταστήματα και τα εστιατόρια του Tórshavn μέχρι την εγκαταλελειμμένη πόλη-φάντασμα Múli, κάθε μέρος που επισκέφτηκε στα νησιά παρείχε νέα αξιοθέατα και, κυρίως, ήχους. Το Múli, για παράδειγμα, βρίσκεται στο τέλος ενός μεγάλου και έρημου ορεινού δρόμου, διανθισμένο από καταρράκτες και μια περίεργη «συμμορία» προβάτων.

Όπως σε κάθε ταξίδι στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει ο πειρασμός να βάλετε τα ακουστικά σας και να ακούσετε μια λίστα αναπαραγωγής της αρεσκείας σας, αλλά, σε αυτήν την περίπτωση, η Oliveros άκουσε προσεκτικά τους ήχους γύρω της κι αυτό αποδείχτηκε πιο σαγηνευτικό από οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε σε μακρινές χώρες για να εξασκηθείτε στην κβαντική ακρόαση. Η ίδια η ιδέα της κβαντικής ακρόασης, άλλωστε, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην πολύβουη πόλη του Σαν Φρανσίσκο την δεκαετία του 1960 από το κίνημα των χίπιδων. Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των αρχών σε ένα μέρος που επηρεάζεται πολύ λιγότερο από την ανθρώπινη παρουσία προσθέτει ένα νέο στρώμα που ανοίγει τα μάτια στη ριζοσπαστική ιδέα της Oliveros.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button