Το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας είναι μια έκφραση του μετασοβιετικού ρεύματος
Χτισμένο δίπλα σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία της πολωνικής πρωτεύουσας, το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας είναι μια δήλωση του προοδευτικού βλέμματος της Πολωνίας.
Ένα νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης άνοιξε στη Βαρσοβία και προτού δείτε την τέχνη στο εσωτερικό του, το ίδιο το κτίριο αποτελεί μια επίδειξη αρχιτεκτονικής πρόθεσης για το νέο πολιτιστικό κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας.
Σχεδιασμένο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Τόμας Φάιφερ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας είναι μια μινιμαλιστική δομή γεμάτη φως, η οποία προορίζεται να αποτελέσει σύμβολο ανοιχτότητας και ανεκτικότητας , καθώς η πόλη προσπαθεί να απελευθερωθεί από την κομμουνιστική κληρονομιά της.
Στο κέντρο της πόλης, το μουσείο βρίσκεται πολύ κοντά στο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών, έναν επιβλητικό πύργο της σοβιετικής εποχής, χτισμένο στο στυλ των «Επτά Αδελφών» και το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Πολωνίας. Ωστόσο, το νέο κτίριο δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από το Μέγαρο.
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας βρίσκεται σαν ένα φωτεινό λευκό κουτί σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης. Στο εσωτερικό του, μια μνημειώδης σκάλα με γεωμετρικές γραμμές ανεβαίνει στους επάνω ορόφους, όπου μεγάλα παράθυρα πλημμυρίζουν με φως τις αίθουσες της γκαλερί.
Οι υπεύθυνοι της πόλης και του Μουσείου λένε ότι το φως και οι ανοιχτοί χώροι έχουν σκοπό να προσελκύσουν συναντήσεις και συζητήσεις – και να γίνουν σύμβολο της δημοκρατικής εποχής που αγκάλιασε η Πολωνία όταν αποτίναξε την αυταρχική κομμουνιστική διακυβέρνηση πριν από 35 χρόνια.
Η γειτονική της χώρα την εποχή του Στάλιν ήταν επί μακρόν μισητή από πολλούς που την έβλεπαν ως σύμβολο καταπίεσης. Σήμερα, το περίτεχνο μέγαρο είναι ένα σύμβολο της πόλης και ίσως ακόμη και το πιο αναγνωρίσιμο κτίριό της.
Μπροστά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου η Πολωνία – μέλος του ΝΑΤΟ – έχει δεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, η πολωνική αντίληψη για τη Ρωσία είναι από τις αρνητικότερες σε σχέση με κάθε άλλη χώρα.
Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσκι δήλωσε ότι τα εγκαίνια του μουσείου είναι μια «ιστορική στιγμή για τη Βαρσοβία» και ότι το έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει αργότερα και ένα θέατρο, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κέντρου της πόλης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από ένα κομμουνιστικό σύμβολο.
«Αυτό το μέρος θα αλλάξει ανεπανάληπτα, θα είναι ένα εντελώς νέο κέντρο», δήλωσε την Πέμπτη. «Δεν έχει υπάρξει ένα τέτοιο μέρος στη Βαρσοβία εδώ και δεκαετίες, ένα μέρος που θα δημιουργηθεί από το μηδέν ακριβώς για να προωθήσει την πολωνική τέχνη, η οποία είναι από μόνη της θεαματική».
Το γραφείο του Φάιφερ με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες για έργα όπως το Μουσείο Τέχνης της Βόρειας Καρολίνας, το Μουσείο Γυαλιού του Κόρνινγκ και η επέκταση του Μουσείου Γκλένστοουν στο Μέριλαντ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί το μουσείο της Βαρσοβίας ως το αριστούργημά του, ο 71χρονος δεν δίστασε να απαντήσει. «Φυσικά», είπε.
Είπε ότι από τη στιγμή που άρχισε να εργάζεται για το μουσείο πριν από 10 χρόνια, γνώριζε ότι το έργο του ήταν μέρος της «αξιοσημείωτης αναγέννησης της Βαρσοβίας».
Η πόλη χρηματοδότησε το έργο ύψους 700.000 εκατομμυρίων ζλότυ (160 εκατ. ευρώ). Προς το παρόν εκτίθενται μόνο λίγα έργα τέχνης, αλλά τελικά θα φιλοξενήσει έως και 2.500 εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων έργων κορυφαίων διεθνών καλλιτεχνών. Τα πλήρη εγκαίνιά του έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά το πρόγραμμα των εγκαινίων του κτιρίου που ξεκινά την Παρασκευή περιλαμβάνει εβδομάδες παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων.
Δεν αρέσει σε όλους η λιτότητα του νέου μουσείου και ορισμένοι κάτοικοι το έχουν παρομοιάσει με τσιμεντένιο καταφύγιο.
Ο Φάιφερ δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι επικριτές θα αισθανθούν διαφορετικά όταν μπουν στο κτίριο και δουν το σχεδιασμό του και το πώς το λευκό φόντο δίνει χώρο στην τέχνη «να ζωντανέψει».
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.