Ελλάδα

Τους “έφαγαν” τα λεφτά μεγάλες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο – Στις 30 ως τώρα οι αναφορές για μη καταβολή – Galaksias.com

Τα τελικά στοιχεία που θα έρθουν στη δημοσιότητα από τις καταγγελίες των εργαζομένων θα δημοσιοποιηθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα, σύμφωνα με τον νόμο, ήταν η Μεγάλη Τετάρτη. Ωστόσο και φέτος δεκάδες εργαζόμενοι θα κάνουν Πάσχα χωρίς δώρο, αφού οι εργοδότες τους δεν το κατέβαλλαν όπως ήταν υποχρεωμένοι. 

Στο Ηράκλειο, οι παραβάτες εργοδότες είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συστηματικά κάθε χρόνο, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Πάσχα ακολουθούν διάφορα τερτίπια για να μην καταβάλλουν το δώρο. Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έρχονται στο φως, με τους εργαζομένους να λύνουν τη σιωπή τους και να προχωρούν σε καταγγελίες στο Ηράκλειο, αγγίζουν τις 30. Τα περιστατικά σημειώνονται κυρίως σε τρεις εργασιακούς κλάδους: στα εμπορικά καταστήματα, στον επισιτισμό και στον τουρισμό.

Όμως οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες, αν συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους εκείνους που από φόβο δε μιλούν και δεν καταγγέλλουν την περίπτωσή τους. 

Το ζήτησαν πίσω 

Η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών αφορά σε εργοδότες που απλά, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, δεν κατέβαλλαν το δώρο στους εργαζόμενους, ως όφειλαν. Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν το δώρο, στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω. Περιπτώσεις κατά τις οποίες καταβάλλεται και δηλώνεται κανονικά το δώρο, όμως στη συνέχεια, όταν ο εργαζόμενος ζητά και τον μισθό του, ο εργοδότης του λέει ότι το δώρο ήταν ο μισθός.

Υπάρχει όμως η απάντηση μερίδας εργοδοτών ότι «εγώ σου δίνω ένα καλό μεροκάματο, θέλεις και δώρο;». Δε λείπουν όμως και περιπτώσεις εργοδοτών οι οποίοι κάνουν λόγο για «συμψηφισμό» του Δώρου Πάσχα με το επίδομα προϋπηρεσίας και ότι έχει προεξοφληθεί χρηματικά από τον Ιανουάριο μαζί με τη μισθοδοσία και άντε να βγάλεις άκρη… 

Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες και οι εργοδότες έχουν αρκετές φορές έρθει αντιμέτωποι με κυρώσεις και βαριά πρόστιμα, καθώς η μη καταβολή των δώρων είναι ποινικό αδίκημα. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και θα επιβάλει τα νόμιμα πρόστιμα, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. 

Όμως, λόγω υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας σε τοπικό επίπεδο, «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα έχουμε προβλήματα. Κάποιοι εργοδότες το κάνουν συστηματικά. Λειτουργούν παραβατικά και δυστυχώς είναι επιφανείς επιχειρηματίες. Εμείς από την πλευρά μας τους έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως, όμως συνεχίζουν την ίδια τακτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα μέναμε έκπληκτοι με τα νούμερα που θα αποκαλύπτονταν αν οι έλεγχοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, ήταν περισσότεροι». 

385 καταγγελίες σε όλη την Ελλάδα 

Τριψήφιος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που έγιναν από εργαζόμενους για μη καταβολή του Δώρου του Πάσχα σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα, ο αριθμός των καταγγελιών είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, αφού μέχρι τη Μ. Πέμπτη είχαν γίνει 385 καταγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΣΕΕ, όσο και από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η Ελπίδα”. 

Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία που θα έρθουν στη δημοσιότητα από τις καταγγελίες των εργαζομένων θα δημοσιοποιηθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα είναι υποχρεωτικό και η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την ποινική δίωξη των εργοδοτών που δεν πληρώνουν εγκαίρως το δώρο. Έτσι, στην περίπτωση που οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε σχετική καταγγελία. 

Σε περίπτωση μη είσπραξης, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/katangelia/katangelia-3/. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά, η οποία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κ.λπ.). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. 

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται, ει δυνατόν με ακρίβεια, τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας 

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2024 μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι επιθεωρητές Εργασίας θα επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και εργατικές διαφορές (άρθ. 23β του Ν. 4144/2013) και θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 
 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button