Πολιτισμός

Βαρκελώνη: Ιταλός καλλιτέχνης δίνει νέα ζωή στην Casa Batlló του Γκαουντί

Το Casa Batlló της Βαρκελώνης έχει οργανώσει μια εντυπωσιακή οπτικοακουστική παράσταση που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Quayola.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η εμβληματική Casa Batlló της Βαρκελώνης αποτέλεσε ένα μοναδικό καμβά το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον Ιταλό καλλιτέχνη πολυμέσων Quayola.

Το σχεδιασμένο από τον Γκαουντί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αποτέλεσε το σκηνικό για μια απίστευτη δωρεάν παράσταση που ανακάτευε την παλλόμενη ηλεκτρονική μουσική με την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Επί δύο νύχτες, κάθε μισή ώρα, χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά σιωπηλοί καθώς το φωτιστικό έργο του Quayola φώτιζε την πρόσοψη.

Με τον τίτλο Arborescent, το έργο τέχνης χαρτογράφησης προβολής απέτισε φόρο τιμής στη φύση, μιμούμενο τις φυσικές συμπεριφορές και τη δυναμική του βοτανικού κόσμου.

Για τον Quayola, η αρχιτεκτονική φιλοσοφία του Γκαουντί αποτέλεσε βαθιά πηγή έμπνευσης: “Ένα πράγμα που πραγματικά με εντυπωσίασε στο έργο του Γκαουντί είναι ότι τα κτίριά του δεν φαίνονται σχεδιασμένα και κατασκευασμένα όπως κάθε άλλο κτίριο. Πραγματικά μοιάζει σαν κάτι να έχει αναπτυχθεί μέσα από μια φυσική διαδικασία. Έτσι, για μένα, το δέντρο είναι ένα είδος συμβόλου, ένα είδος αναλογίας της οργανικής ανάπτυξης και της πολυπλοκότητας. Είναι ένα σύμβολο για την έμπνευση που νομίζω ότι οδήγησε τον Γκαουντί στο να χτίσει το σπίτι”.

Ο Quayola, πρώην DJ, συνέθεσε ένα πρωτότυπο soundtrack για να συνοδεύσει τη χαρτογράφηση και να λειτουργήσει ως ηχητικός οδηγός για την άνθιση της ζωής μέσα στην αρχιτεκτονική. Αναμειγνύοντας παραδοσιακά όργανα με αλγοριθμική σύνθεση, η μουσική ενίσχυσε την αίσθηση της οργανικής κίνησης κατά τη διάρκεια του θεάματος.

“Η δουλειά μου έχει τις ρίζες της στην τεχνολογία. Μου αρέσει να εξερευνώ πώς η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Και κατά κάποιο τρόπο εξερευνώ διάφορες παραδόσεις διάφορες ιστορικές, εικαστικές, πολιτιστικές παραδόσεις στις οποίες τείνω να επιστρέφω. Έτσι θα μπορούσατε να πείτε ότι η δουλειά μου επίσης, είναι ένα είδος έντασης και σχέσεων μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος”, δήλωσε ο Quayola στο Euronews Culture.

“Τώρα η φύση μπορεί τελικά να είναι αυτό το είδος της παγκόσμιας, άπειρης έμπνευσης σε όλες τις γενιές, στις τεχνολογίες, στις γλώσσες. Η πρόσοψη δεν χρειάζεται καν περαιτέρω εορτασμό. Είναι ήδη σπουδαία. Νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο ένα όχημα για να κάνουμε κάτι νέο, για να εμπνεύσουμε ίσως κάποιες από τις ιδέες που δημιούργησαν αυτό το έργο εξ αρχής”.

Ο Quayola ακολουθεί τα επιφανή βήματα ως ο καλλιτέχνης που επιλέχθηκε για την υλοποίηση της φετινής χαρτογράφησης. Πέρυσι η Αργεντινή ψηφιακή καλλιτέχνης Sofía Crespo διαδέχθηκε δύο διαδοχικές διαδρομές του Τούρκου καλλιτέχνη Refik Anadol.

Ιδανική επιλογή για το έργο

Δεδομένης της προσέγγισης του Quayola και της προώθησης της φύσης σε όλο το έργο του, ο Gary Gautier, διευθύνων σύμβουλος της Casa Batlló, λέει ότι ταίριαζε απόλυτα με το έργο και τις αρχές του: “Ο Quayola συγχωνεύει το κλασικό με το μοντέρνο και αποκωδικοποιεί τη φύση με μια προσωπική προοπτική και μοναδική αισθητική. Επιπλέον, το έργο του έχει ένα γλυπτικό στοιχείο που είναι ιδανικό για την ενίσχυση μιας πρόσοψης όπως η Casa Batlló, γεμάτη ανάγλυφα και συμβολισμούς”.

Ο Quayola είχε δίκιο να πει ότι δεν είναι πραγματικά κάτι με το οποίο μπορείς να συνδεθείς ως βίντεο, αλλά μάλλον περισσότερο ως κάποιο είδος γλυπτού, αντικειμένου.

Η χαρτογράφησή του προκάλεσε πράγματι βαθύ προβληματισμό σχετικά με την αρχιτεκτονική, την κληρονομιά και την έμπνευση του σχεδιασμού. Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που θέτουν η αύξηση των πληθυσμών και η κλιματική αλλαγή, ίσως κάποιες από τις απαντήσεις μπορούν να βρεθούν στον φυσικό κόσμο γύρω μας.

Παρακολουθήστε το βίντεο στο παραπάνω player για περισσότερες πληροφορίες από τη συνέντευξή μας με τον Quayola.

Μοντέρ • Joseph Allen

Περισσότερες πηγές • Casa Batlló – Theo Farrant

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button