Πολιτισμός

Βρετανία: Μπελάδες για τη Ναόμι Κάμπελ και την φιλανθρωπική της οργάνωση – Υποψίες κακοδιαχείρισης

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Το σούπερ μόντελ Naomi Cambell ίδρυσε το 2005 το Fashion For Relief για την ανακούφιση της φτώχειας. Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης πήγαινε σε καλούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Ναόμι Κάμπελ είδε να της απαγορεύεται να είναι διαχειρίστρια φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Αγγλία και την Ουαλία για πέντε χρόνια, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση για τη φτώχεια που ίδρυσε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες κρίθηκε την Πέμπτη ότι είχε “κακή διακυβέρνηση” και “ανεπαρκή οικονομική διαχείριση”.

Έπειτα από τριετή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του “Fashion for Relief”, η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, η οποία ρυθμίζει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία, δήλωσε ότι διαπίστωσε “πολλαπλές περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς ή/και κακοδιαχείρισης” και ότι μόνο το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης πήγε σε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις σε μια εξαετή περίοδο από το 2016.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι φιλανθρωπικά κονδύλια αξίας χιλιάδων λιρών χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθεί η διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο στις Κάννες για την ίδια την Ναόμι Κάμπελ, καθώς και θεραπείες σπα, υπηρεσία δωματίου, ακόμη και τσιγάρα.

Η ρυθμιστική αρχή ζήτησε εξηγήσεις από τους διαχειριστές, αλλά δήλωσε ότι δεν προσκομίστηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την εξήγησή τους ότι τα έξοδα του ξενοδοχείου συνήθως καλύπτονται από δωρητή του φιλανθρωπικού ιδρύματος, επομένως δεν επιβαρύνουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η Κάμπελ, 54 ετών, δήλωσε ότι ήταν “εξαιρετικά ανήσυχη” από τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής και ότι διεξάγεται έρευνα από την πλευρά της.

“Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης, έδωσα τον έλεγχο στα χέρια ενός νόμιμου εργοδότη”, δήλωσε. “Διεξάγουμε έρευνα για να μάθουμε τι και πώς, ενώ ό,τι κάνω και κάθε δεκάρα που συγκέντρωσα ποτέ πηγαίνει για φιλανθρωπικούς σκοπούς”.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η συνάδελφος διαχειριστής Bianka Hellmich έλαβε περίπου 290.000 λίρες (347.600 ευρώ) μη εξουσιοδοτημένα κεφάλαια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, γεγονός που παραβίαζε το καταστατικό της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Της έχει αφαιρεθεί η ιδιότητα του διαχειριστή για εννέα χρόνια. Η άλλη διαχειριστής, η Veronica Chou, αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια.

“Οι διαχειριστές είναι νομικά υποχρεωμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης και να συμμορφώνονται με τα νομικά τους καθήκοντα και τις ευθύνες τους”, δήλωσε ο Tim Hopkins, αναπληρωτής διευθυντής ειδικών ερευνών και προτύπων. “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης απέτυχαν να το πράξουν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ενέργειά μας να τους αποκλείσουμε”.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2005 μετά τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, διαλύθηκε και διαγράφηκε από το μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων νωρίτερα φέτος. Στον ιστότοπό της, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός, η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι παρουσίασε πρωτοβουλίες και έργα μόδας στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τις Κάννες, τη Μόσχα, τη Βομβάη και το Νταρ ες Σαλάμ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 13,4 εκατομμύρια ευρώ) για καλούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα είχε συσταθεί με στόχο να ενώσει τη βιομηχανία της μόδας για την ανακούφιση της φτώχειας και την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης, χορηγώντας επιχορηγήσεις σε άλλους οργανισμούς και δίνοντας πόρους για παγκόσμιες καταστροφές.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι έχουν ανακτηθεί περίπου 344.000 λίρες (412.300 ευρώ) και ότι έχουν προστατευθεί επιπλέον 98.000 λίρες (117.000 ευρώ) φιλανθρωπικών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν δωρεές σε δύο άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις και να διευθετηθούν εκκρεμείς υποχρεώσεις.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button