Πολιτική

ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ “ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ” ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΤΩΝ F16 ΠΟΥ ΕΞΕΡΡΑΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ – ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Νέα τροπή στις έρευνες για τις εκρήξεις που έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών σκορπώντας τρόμο στη Νέα Αγχίαλο το απόγευμα της Πέμπτης (28/7). Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού διερευνούν πρώτα από όλα σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν, σπέρνοντας τρόμο αλλά και προκαλώντας πολλές ζημιές στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το πιθανό σενάριο που εξετάζουν είναι οι βόμβες να ήταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών. Αυτό προκύπτει από τους δύο κρατήρες που βρέθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για δύο ντάνες πυρομαχικών που βρίσκονταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 (500 λιβρών) και Μ64. Οι τελευταίες φέρεται να μη χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16.

πυρομαχικα, βομβες, βληματα,εκρηξη, νεα αγχιαλος, μ64

Αν και αρκετές φορές αφήνονται βλήματα εκτός των αποθηκών – τα συγκεκριμένα ήταν βόμβες γενικής χρήσης – ερωτήματα ανακύπτουν πώς και γιατί ήταν εκτός εν μέσω συνθηκών καύσωνα και υψηλού κινδύνου για φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί είναι αλλιώς να μένουν εκτός αποθηκών τον χειμώνα και αλλιώς το καλοκαίρι και μάλιστα στον καύσωνα.

πυρομαχικα, βομβες, βληματα,εκρηξη, νεα αγχιαλος, m82

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν οι πυροτεχνουργοί που διεξάγουν την έρευνα. Μάλιστα, την περιοχή «σκανάρει» drone με ειδική κάμερα, εντοπίζοντας πού έχουν σκορπιστεί τα θραύσματα μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Προς την καρατόμηση του διοικητή της 111ΠΜ κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η κίνηση αυτή αφορά σε λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως προέκυψε συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αποστολάκης: Υπάρχουν ευθύνες

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους είναι πολλά, επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας – επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αναφερόμενος στις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, τονίζει ότι τα ερωτήματα «χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη».

Συγκεκριμένα ερωτά:

  1. Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
  2. Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
  3. Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;

Ο κ. Αποστολάκης σημειώνει:

«Υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό και του Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις.

Τέλος, έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην εκτίθενται μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα».

«Αδιανόητα όσα έγιναν στην Αγχίαλο»

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο. Έχοντας υπηρετήσει για πολλά χρόνια στη μονάδα, αποδόμησε εύκολα όλα τα μέχρι στιγμής «αφηγήματα» για τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν την παρολίγο τραγωδία.

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι όλα τα μέτρα πρόληψης θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο. Ο κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν στην αλυσίδα διοίκησης από τη μονάδα μέχρι και τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα προσεκτικοί για αρκετό καιρό καλούνται να είναι οι πολίτες της Νέας Αγχιάλου, μετά τις χθεσινές απανωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, όταν έφτασε εκεί η φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Μαγνησία.

Του λόγου το ακριβές αποδεικνύουν οι εικόνες που μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (28/7) ο ΣΚΑΪ, στις οποίες φαίνεται ένα καρφωμένο βλήμα μετά τις τρομακτικές εκρήξεις που μετέτρεψαν τη Νέα Αγχίαλο σε πόλη «φάντασμα»

 Νέα Αγχίαλος: «Οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν για καιρό»

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων επέστησε την προσοχή όλων.

«Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών που αποκαλύφθηκε κιόλας. Και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα υλικά που υπάρχουν εκεί» δήλωσε ο κ. Λιόλιος.

«Βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή» εξήγησε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Μιλώντας για το θέμα των πυρομαχικών και τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να απομακρύνεται από παράθυρα και τζαμαρίες για να μη τραυματιστεί.

«Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει» σημείωσε.

πηγη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button