Διεθνής συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Galaksias.com

Παρόλο που η Κίνα βρίσκεται υπό αυστηρό τεχνολογικό αποκλεισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων ΤΝ και των δύο χωρών και βιομηχανιών εξακολουθεί να αποδίδει ικανοποιητικές ανακαλύψεις. Οι γεωπολιτικές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες δεν θα πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας στην τεχνολογία ΤΝ, καθώς η συνεργασία όχι μόνο θα προωθήσει την τεχνολογική βελτίωση και θα ωφελήσει την ανθρωπότητα, αλλά και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που φέρνει η ΤΝ σε όλες τις χώρες.
Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν τον όρο «κούρσα εξοπλισμών» για να περιγράψουν τον ανταγωνισμό της τεχνολογίας ΤΝ μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο όρος αυτός θυμίζει και πάλι την τεταμένη ατμόσφαιρα του στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, αν εξετάσουμε προσεκτικά τον κόσμο σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι ο τομέας της τεχνολογίας ΤΝ δεν είναι μια αρένα παιγνίων μηδενικού αθροίσματος, αλλά θα πρέπει να γίνει ένα μοντέλο διεθνούς συνεργασίας. Διότι μόνο με επαρκή διεθνή συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας ΤΝ μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να απολαύσουμε τα οφέλη της ΤΝ και να αποφύγουμε τις καταστροφές που φέρνει.
Η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων ΤΝ στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φαντάζονται κάποιοι. Στις 31 Ιανουαρίου υποβλήθηκε μια ακαδημαϊκή εργασία που συγκλόνισε και πάλι τον κόσμο. Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, μεταξύ των οποίων ο Κινεζοαμερικανός Feifei Li, πρωτοπόρος στην τεχνολογία ΤΝ παγκοσμίως, και ο διδακτορικός φοιτητής του Στάνφορντ Niklas Muennighoff, προπτυχιακός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πεκίνου της Κίνας, εκπαίδευσαν ένα μοντέλο συλλογιστικής ΤΝ υψηλής απόδοσης χρησιμοποιώντας τεχνολογία ανοικτού κώδικα από το Qwen2.5-32B-Instruct του ομίλου Alibaba.
Εκπαίδευσαν το μοντέλο συλλογιστικής S1 με κόστος λιγότερο από 50 δολάρια ΗΠΑ. Κατά την εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα μικρό σύνολο δεδομένων 1.000 ερωτήσεων, το οποίο χρησιμοποίησε την προσέγγιση κλιμάκωσης σε χρόνο δοκιμής. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το μοντέλο S1 τους είχε εξίσου καλές επιδόσεις με το OpenAI o1 και το R1 της DeepSeek σε τεστ μαθηματικών και προγραμματιστικών ικανοτήτων.
Το επίτευγμα αυτό ενθουσίασε την κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Δείχνει ότι οι ερευνητές μπορούν να καινοτομούν χωρίς σημαντική οικονομική υποστήριξη. Ανατρέπει επίσης τον προηγούμενο «νόμο της κλιμάκωσης» στην προσέγγιση της κλιμάκωσης της προ-εκπαίδευσης, η οποία υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο είναι καλύτερο»- όσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα των δεδομένων εκπαίδευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα του μοντέλου, και όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύς επενδύεται, τόσο ισχυρότερο είναι το μοντέλο ΤΝ.
Για μένα, αυτό είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων και βιομηχανιών που ωφελεί τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερους τομείς. Επιτρέπει σε ακρωτηριασμένους να ανακτούν τα χέρια και τα πόδια τους, σε παραλυμένους υψηλού επιπέδου να σηκώνουν μόνοι τους φλιτζάνια και να πίνουν νερό, σε αγρότες να συγκομίζουν σιτάρι πριν βρέξει και σε εργάτες να ανακουφίζονται από τη βαριά σωματική εργασία.
Γιατί να μην αφήσουμε περισσότερους ανθρώπους να απολαύσουν τα οφέλη που φέρνει η τεχνολογία ΤΝ; Αυτός είναι ένας από τους λόγους πίσω από την απόφαση της DeepSeek να ανοίξει τον κώδικα.
Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την επιθυμία συνεργασίας με άλλους προγραμματιστές και χρήστες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ευνοεί την τεχνολογική πρόοδο, μου είπε ο schatbot της DeepSeek.
Κάτω από τον αυστηρό τεχνολογικό αποκλεισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κινεζική εταιρεία έκανε απροσδόκητα μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά επέλεξε να ανοίξει τον κώδικα της τεχνολογίας και να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Αυτό φαίνεται ειρωνικό. Και μια αμερικανική ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με ένα μοντέλο ανοιχτού κώδικα από μια κινεζική εταιρεία με σκοπό τη μείωση του κόστους εκπαίδευσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, επιφέροντας νέες ανακαλύψεις που οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο χαίρονται να βλέπουν, αυτό δεν είναι μόνο μια ακούσια κοροϊδία, αλλά μια ουσιαστική κριτική.
Η επιτυχία του DeepSeek απέδειξε τον παραλογισμό του αμερικανικού τεχνολογικού αποκλεισμού. Ο σημερινός κόσμος είναι ένας οργανισμός στον οποίο οι χώρες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Οι συνδέσεις μεταξύ των χωρών είναι σαν το πολύπλοκο δίκτυο αίματος του ανθρώπινου σώματος. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο είναι μπλοκαρισμένο, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από άλλα αγγεία. Τα ανθρωπογενή εμπόδια δεν μπορούν ποτέ να σταματήσουν τη δύναμη της ανάπτυξης αυτού του τεράστιου οργανισμού.
Μια σοφότερη προσέγγιση θα ήταν η ευρεία διεθνής συνεργασία. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ λέει συχνά: «Εμείς στην Κίνα πιστεύουμε πάντα ότι η Κίνα θα πάει καλά μόνο όταν ο κόσμος πάει καλά, και το αντίστροφο». Η συνεργασία θα προωθήσει μόνο την τεχνολογική βελτίωση και θα ωφελήσει την ανθρωπότητα, αλλά και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλες τις χώρες. Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του ψηφιακού κόσμου και του φυσικού κόσμου είναι ότι ο πρώτος εξακολουθεί να μην έχει διεθνείς κανόνες. Η αντίσταση στην αλγοριθμική μεροληψία, η προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, η επίτευξη ηθικής συναίνεσης και η αποτροπή κακόβουλων επιθέσεων, απαιτούν τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και επιστημονικών ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο για την από κοινού διαμόρφωση λογικών διεθνών κανόνων και νομικών πλαισίων.
Από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης, η τεχνολογία ΤΝ ισοδυναμεί με την εφεύρεση των ατμομηχανών και του ηλεκτρισμού- από την άποψη του ανθρώπινου πολιτισμού, η ΤΝ μπορεί να έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο η φωτιά και η γραφή. Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε φτάσει σε μια σημαντική στιγμή της ιστορίας. Αυτή η ιστορική συγκυρία είναι επίσης μια στιγμή κατά την οποία θα κάνουμε μια σημαντική επιλογή -συνεργασία για όλους ή ανταγωνισμός μηδενικού αθροίσματος;
Όλες οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται στη γνώση και την εμπειρία που μοιράζεται η ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να μονοπωλείται από λίγους ανθρώπους ή λίγες χώρες, αλλά πρέπει να μοιράζεται από όλο τον κόσμο και να γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη για τη συνεχή πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Τυχόν γεωπολιτικές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες δεν θα πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας ΤΝ.
Σχετικά με τον αρθρογράφο Dr. Erol User
Multi-Award-winning entrepreneur, veteran businessman, philanthropist, business/financial coach and educator, Erol User is one of Turkish’s pioneering game changers in the business world. Born in Istanbul, in 1960, User brings over 30 years’ experience in a wide range of industries and sectors. As a distinguished entrepreneur, and Blockchain Analyst, he brings a proven track record and demonstrated excellence to transform digital services in the fields of Investment Banking, Energy, Blockchain, Cryptocurrency, Mergers, Acquisitions, Privatizations and IT.
Mr. User is currently the President and CEO of User Corporation, – a world-leading investment banking company, offering advisory services both to Turkish and International companies. He is a graduate of Economic Sciences with double majors in Business Administration and Finance from Istanbul University. As someone who loves to broaden his knowledge of study, Mr. User holds; an MBA degree from Harvard Business School, a postgraduate degree in International Leadership from Sophia University, Japan, an MSc degree in Renewable Energy from Vienna Technical University. He has also obtained a postgraduate degree in Blockchain Strategy from Oxford Said Business School and in Cryptocurrency and Disruption from the London School of Economics (LSE),in Blockchain Technologies from MIT Sloan School.
He is a visionary leader, with strong entrepreneur background; adept with the knowledge of organizational development, through visioning, strategic planning, evaluation, monitoring, and trusted advisory support. Mr. User is also the Founder, President and Board Member of many organizations or associations to include: JCI Turkey, Worldwatch Institute Europe, TUGIAD, DEIK, TESEV, TEMA, Conference Board, Club Of Rome, Club of Budapest, European Business Roundtable, R. Kennedy Human Rights Foundation Leadership Global Compact, Abraham’s Path, Mahatma Gandhi Arise India, The Aladdin Project and Kids parliament.
He is The Chairman of the Supervisory Board of the Blockchainacademy Istanbul Aydin University.As someone who loves giving back to his community, User is passionate about supporting many philanthropic initiatives. Seeking to impact his passion to many, he has written many books on Economy, Energy, Internet of Things ,Metaverse,Crypto Money and Blockchain.
User is Founder of Coinarmy Charter Member of INATBA.
User is Co-Chair of INATBA Metaverse Task Force.
User is Charter Founder of Metaverse World Council
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ