Ποια προβλήματα πρέπει να λύσουμε αν θέλουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Τη δική τους πλευρά στο κρίσιμο θέμα κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος ανέλυσαν την περασμένη εβδομάδα στο Power & Gas Forum οι εταιρείες προμήθειας.
Όπως τονίστηκε από τους προμηθευτές, η μείωση των τελικών χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν περνάει μόνο από τους ίδιους, αλλά και από τους κρατικούς φορείς που πρέπει να επιλύσουν μια σειρά από ζητήματα. Το πρώτο από αυτά είναι οι απώλειες στο δίκτυο, τόσο οι τεχνικές, όσο και οι ρευματοκλοπές. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία άνοδος, καθώς από 9,8% το 2020 έφτασαν το 11,4% το 2023. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε 100 KWh που πουλάει ένας προμηθευτής στον πελάτη του, αναγκάζεται να αγοράζει 114 KWh. Όπως είναι φυσικό, μεγάλο μέρος του παραπάνω κόστους μετακυλίεται στον καταναλωτή μέσω του λογαριασμού.
Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον σε μια ομάδα χωρών, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων, με τις χειρότερες απώλειες πανευρωπαϊκά. Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να λύσει σταδιακά το πρόβλημα των ρευματοκλοπών μέσω της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών που θα ξεκινήσει φέτος μαζικά στη χώρα μας.
Δεύτερο μείζον θέμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών, οι οποίες αυξάνουν τις επισφάλειες των προμηθευτών και εν τέλει επιβαρύνουν όσους πληρώνουν στην ώρα τους.
Πρόκειται για ένα ποσό 1,5 δισ. ευρώ από παλαιούς πελάτες που άλλαξαν εταιρεία και έγιναν “ενεργειακοί τουρίστες” συν 1 δισ. ευρώ από υφιστάμενους. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών κάλεσαν το ΥΠΕΝ και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας να προχωρήσουν με ένα σχέδιο σε βάθος χρόνου σχετικά με το θέμα, ώστε να υπάρχει ορατότητα και βεβαιότητα στην αγορά.
Ακόμη ένα ζήτημα είναι το έλλειμμα στον λογαριασμό που διαχειρίζεται τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, δηλαδή τα χρήματα που καταβάλλονται για το αυξημένο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά. Η τρύπα είχε φτάσει πέρυσι τα 600 εκατ. ευρώ και με ένεση από τον προϋπολογισμό περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ, άρα παραμένει σε ένα βαθμό.
Τέλος, υπάρχουν και δύο πρόσθετα θέματα, που είναι οι χρεώσεις προσαυξήσεων που προκύπτουν από την αγορά εξισορρόπησης, αλλά και οι πληρωμές του net metering προηγουμένων ετών.
Οι προμηθευτές θεωρούν ότι εφόσον επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα, ο τελικός καταναλωτής θα επωφεληθεί από χαμηλότερα τιμολόγια και θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ