Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους – Δυσφορία στο Μαξίμου για τις δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών

Τα δημοσιονομικά περιθώρια έτσι ώστε να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους ένστολους εξετάζει η κυβέρνηση, με τον χρόνο των ανακοινώσεων να τοποθετείται το Σεπτέμβριο, στη Δ.Ε.Θ, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν πηγές της κυβέρνησης, μετά την ανακίνηση του ζητήματος από τους δύο υπουργούς, τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, κι ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και σχετικές τοποθετήσεις υπουργών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ισχύσουν «ούτως ή άλλως» μετά την Δ.Ε.Θ..
Το περίγραμμα των προθέσεων της κυβέρνησης θα δώσει αύριο (31/03/2025), κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,
κι ενώ ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, έχει από καιρό διαμηνύσει ότι η αύξηση των εισοδημάτων, παράλληλα με μέτρα ελάφρυνσης, όπως οι μειώσεις φόρων, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και με άξονα πάντα, τη δημοσιονομική ισορροπία.
Γιατί ανακοινώσεις τώρα μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις;
Κυβερνητικές πηγές εξηγώντας γιατί υπήρξαν ανακοινώσεις τώρα μόνο για αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν τρεις λόγους.
–Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών, όπως εξηγούν.
–Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
–Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Οι ίδιες πηγές, εξηγούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου.
Υπενθυμίζουν τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Τι έχει νομοθετηθεί έως σήμερα για το σύνολο των ενστόλων
Παράλληλα, δε το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Όπως εξηγούν, ήδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Ενόχληση για τις δηλώσεις «γαλάζιων»
Η κίνηση των κυρίων Γεωργιάδη και Κικίλια να θέσουν το θέμα των αυξήσεων και στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, μετά τις αυξήσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει προκαλέσει δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα όμως, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια, και στο εσωτερικό της Ν.Δ., με ερωτηματικά για τους λόγους που επέλεξαν και οι δύο υπουργοί να “βγουν μπροστά” σε αυτό το τάιμινγκ και να κάνουν τόσο αισθητή, δημόσια, τη διαφωνία τους.
Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.
Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, δηλώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν ότι ουσιαστικά… ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και τώρα σχεδιάζεται ο…. 14ος με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ